Foto: Sharina Henriquez

PHILIPSBURG – “Als er nu een orkaan langs komt, zijn we zeker beter voorbereid dan vorig jaar met Irma”, zegt Joost Ruigrok namens het Rode Kruis in Sint-Maarten.

Door Tim van Dijk (ook Engels gesproken, Nederlandse ondertiteling)

Ruigrok legt verder uit dat er geen noodhulp meer wordt gegeven.Ook geeft de hulporganisatie geen voedselbonnen meer. Dat programma waarmee 4000 mensen werden geholpen, is begin september gestopt.

Of die gezinnen het nu zonder die hulp wel gaan redden, daarover zegt Ruigrok:  “ Het is niet de bedoeling dat ze van ons afhankelijk blijven. We willen de mensen zelfredzaam maken.”

Daarom zijn de programma’s van het Rode Kruis nu gericht op duurzame hulp. Zoals het programma voor huisreparatie waarbij de families bonnen voor bouwmateriaal krijgen. De afspraak met de overheid is dat de hulporganisatie negen wijken helpt.

Rode Kruis-medewerkers gaan die wijken in om te controleren hoe de bouwwerkzaamheden verlopen en of deze ook de huizen beter bestand maken tegen orkanen. Ook nodigen zij bewoners uit om mee te doen aan een workshop over hoe je beter kan bouwen. De eerste wijk die het Rode Kruis helpt, is de zwaar getroffen Dutch Quarter.

Ingezameld geld
Met het ingezameld geld helpt het Rode Kruis de Irma-slachtoffers voor drie jaar waarvan dus een jaar al is verstreken.

In Nederland is er 19 miljoen euro ingezameld en dat geld wordt nu gebruikt voor de duurzame hulpprogramma’s.

Op Curaçao zamelde het Rode Kruis iets meer dan 550 duizend euro in. Dat bedrag is nog niet uitgegeven. “Dit geld is bedoeld voor Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius en gereserveerd voor de lange termijn”, zegt Ruigrok. “Deze maand komt een delegatie van Curaçao voor overleg met de andere afdelingen om te bespreken wat de huidige noden zijn, en waar het geld goed tot zijn recht komt.”

Op Aruba is er 110 duizend euro ingezameld en dat is besteed aan het invliegen van voedselpakketten, drie pick-up trucks en 40 vrijwilligers die meerdere keren over kwamen om te helpen, zelfs voor de orkaan.

Op Bonaire werd iets meer dan 60 duizend euro ingezameld en dat is gebruikt voor noodhulp als drinkwater, voedselpakketten en dekzeilen.

Ongebruikte ambulances
De situatie op Sint-Eustatius is volgens Ruigrok aan het verbeteren. Het Rode Kruis lag daar plat vanwege gebrek aan vrijwilligers, maar inmiddels is er een nieuw team.
Ook het onderkomen was een paar maanden terug nog een bouwval. Met opvallend genoeg drie ambulances en een militair voertuig die in de tuin ongebruikt staan te verpieteren. Volgens ingewijden zijn deze voertuigen te groot om ingezet te worden in de smalle straten.

“Ze werden eigenlijk niet meer gebruikt omdat het eiland zo klein is, dat de ambulance van het ziekenhuis overal kan zijn binnen enkele minuten”, zegt Ruigrok echter. Vorige week is dan ook besloten om de ambulances te verkopen