Foto: Sharina Henriquez

PHILLIPSBURG – De twee-minuten-stilte om 9.06 voor de herdenking van orkaan Irma exact één jaar geleden, is grotendeels voorbij gegaan op het eiland. Mensen blijken er geen tijd voor te hebben.

Door Tim van Dijk (ook Engels gesproken, Nederlandse ondertiteling)

Sommige bedrijven, scholen en ook instanties als het Algemeen Pensioenfonds Sint-Maarten en de Nederlandse Vertegenwoordiging organiseerden wel hun eigen herdenkingsmoment.

Maar opvallend is dat premier Leona Marlin-Romeo in het buitenland zit. Terwijl de regering zelf een paar weken terug de oproep deed aan de bevolking om orkaan Irma nationaal te herdenken.

Gokkende premier
Haar afwezigheid doet denken aan de stunt van haar voorganger William Marlin. Als premier die de orkaan Irma meemaakte, ging Marlin twee dagen na de verwoesting naar Miami vanwege medische behandeling van zijn gezinsleden. Maar vloog vervolgens door naar Las Vegas om onder meer te gaan  gokken. Terwijl in Sint-Maarten chaos heerste want de regering  had amper voorbereidingen getroffen om de bevolking te helpen na de orkaan.

Dronken minister
Later in de middag op de nationale herdenkingsdag wordt ook nog bekend dat een minister is gearresteerd. Hij zat dronken achter het stuur en reed een busje aan op de L.B. Scot Road, aldus de politie. Het gaat om Miklos Giterson van VROMI, verantwoordelijk voor onder meer sociale woningbouw, milieu en infrastructuur. Het ongeluk waarbij enkele passagiers licht gewond raakte, gebeurde om kwart voor zes vanochtend. Enkele uren dus voor het herdenkingsmoment.