Foto: Sharina Henriquez

PHILLIPSBURG – “Mensen willen vooral verder. Waarom zou je ook terug willen denken aan zo’n ramp. Ze zijn blij dat ze het overleefd hebben.” zegt Daniel Gumbs, een gepensioneerde leraar.

Het reparatieproject dat Gumbs elke zondag coördineert , brengt hem bij veel gezinnen thuis.  Hij merkt dat er niet veel interesse is in de herdenking van orkaan Irma op donderdag 6 september. De regering heeft opgeroepen om op 9.06 twee minuten stil te zijn.

De huiskamer annex slaapkamer van familie Pollock – foto: Sharina Henriquez

De familie Pollock met drie kinderen van wie de jongste vijf is, woont na een jaar nog steeds in een kapot huis. Ze hebben pas drie maanden geleden hulp gekregen om hun woning te gaan opknappen.

Vader Gary Pollock zegt dat het wel belangrijk is om te herdenken. “Neem de tijd om stil te staan, want we hebben het allemaal doorstaan. We hebben allemaal veel verloren. Wie het daar niet mee eens is, heeft geen hart.”

Door Tim van Dijk (Engels gesproken, Nederlandse ondertiteling)

Los van de oproep van de regering, is er geen officieel herdenkingsprogramma. Het ministerie  van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport, dat de herdenking initieert, zegt dat de minister een toespraak op video vastlegt die daarna naar de media wordt verstuurd.

Er zijn ook amper inzamelacties georganiseerd  terwijl aan de andere kant hulporganisaties zitten te springen om geld om meer te kunnen doen voor getroffenen.

Psychische problemen
Wat ook een rol kan spelen voor het lage animo om te herdenken, is dat er een groeiende groep mensen is die het nu slechter heeft dan vlak na de orkaan. Mensen die eerst nog van hun spaarcenten konden leven. Maar dat spaargeld is inmiddels op waardoor het nu na één jaar Irma voor die groep nu echt overleven is.

Dat zegt dokter Ruth Douglas. Ze werkt samen met andere specialisten, psychologen en de overheid om mensen met psychische problemen door de orkaan te helpen. Maar zij ziet dus steeds meer patiënten die nu klachten krijgen door de slechte vooruitzichten.

dokter Ruth Douglas(Engels gesproken)