Foto: Pixabay

ORANJESTAD – Tijdens carnaval, Kerst en Pasen ziet Aruba een toename in het aantal meldingen van (kinder)mishandeling. Deze periode wordt zelfs het ‘hoogseizoen’ qua mishandeling genoemd.

“Dat komt door overmatig alcohol- en drugsgebruik”, vertelt politiecommissaris Trudy Hassell, tijdens de eerste wijkbijeenkomst van de bewustwordingscampagne ‘No sconde mas’ tegen kindermisbruik- en mishandeling.

Verslaggever Bobby Spier was bij de eerste wijkbijeenkomst over kindermishandeling

Gedurende die periodes krijgt de Arubaanse politie gemiddeld 5 tot 7 telefoontjes per dag omtrent mishandeling. Wanneer het geen feesttijd is, en dus ‘laagseizoen’, nemen de belletjes af naar 3 tot 5 per dag.

Er kwamen 40 mensen op de wijkbijeenkomst over kindermishandeling af. Foto: Bobby Spier

Op de bijeenkomst in buurtcentrum Teresita in San Nicolas kwamen zo’n veertig mensen, waarvan het merendeel vrouwen, af. Spreker Jeanine Rodriquez van Bureau Slachtofferhulp zegt na afloop dat de opkomst ‘beter kon’. “Ik snap het wel hoor, er zijn mensen die nog niets over deze dingen willen horen. Maar voor San Nicolas is het veel.”

Herkennen van slachtoffer
De wijkavond, waarvan er meerdere volgen, richt zich op het herkennen van slachtoffers van kindermishandeling. “Slachtoffers trekken zich terug en leven vaak in hun eigen fantasie”, maakt Hassell duidelijk. “Je ziet dit vooral op school. Kinderen willen niet meespelen en praten soms letterlijk in zichzelf.”

Eén van de weinige mannen in de zaal, wiens moeder is mishandeld en hier nog altijd niet over kan praten, merkt op dat je ook kan letten op tekeningen die kinderen maken en dan met name op het kleurgebruik. Hassell beaamt dit. “Kinderen zijn creatief en je kan aan ze vragen waarom ze bepaalde kleuren gebruiken.”

‘Jongeren die thuis met agressie te maken krijgen, belanden vaak in een bende’

De politiecommissaris stelt dat 60 procent van de Arubaanse jongeren die in een bende beland, thuis is geconfronteerd met agressie. “Je hoort van de jongeren dat zij de steun en erkenning in een bende vinden die zij thuis nooit hebben gekregen, want vaak zien we dat de moeder de dader beschermt uit angst. In plaats van man up, women up, en sta voor je kind”, benadrukt Hassell.

De driejarige Eugene en vijfjarige Rishandroh werden zwaar mishandeld door hun stiefvader, met de dood tot gevolg. Foto: Lisette Gomes

Overal
De reden dat de eerste samenkomst in San Nicolas werd gehouden, is willekeurig. Het geeft niet aan dat in die buurt de meeste mishandeling voorkomt, legt Minerva Huizinga Santana van het Rode Kruis uit. Eind vorig jaar werd Aruba opgeschrikt door de dood van de twee broertjes uit San Nicolas, die zijn overleden na zware mishandeling.

“Overal gebeurt het. Het is echt een probleem op heel Aruba. Wij horen bijvoorbeeld dat kinderen worden onderbracht bij familieden als de ouders werken. Daar zijn dus ooms, neven of anderen die zogenaamd een oogje in het zeil houden en die dan dingen met kinderen doen die verboden zijn, zoals aan hen zitten”, zegt Huizinga Santana.

‘De straffen voor mishandeling moeten omhoog’

Verschillende toeschouwers beamen dat het tijd wordt dat men hun mond over mishandeling en misbruik opent. Een toehoorder voegt hieraan toe dat ook de Arubaanse straffen moeten worden versterkt. “Voor een ernstig misdrijf of mishandeling krijg je soms maar vijf jaar en als je je goed gedraagt dan worden het er twee. Dit moet veranderen.”