Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Het lichaam van de driejarige Roshandrick Frans is vanochtend, op aanwijzing van de stiefvader, gevonden. De stiefvader heeft gisteravond bekend betrokken te zijn bij de dood van zowel Roshandrick als zijn vijfjarige broer Rishandroh. Dit werd dinsdagmiddag bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie van Aruba, samen met minister van Justitie Andin Bikker.

Volgens hoofdofficier van Justitie Henk Klaver raakte de zaak in een stroomversnelling nadat de stiefvader, na dagenlang gezwegen te hebben, gisteravond plots een verklaring gaf. Op zijn aanwijzing werd vanochtend op een openbare plek in de wijk Savaneta het lichaam opgegraven.

Verklaring hoofdofficier van Justitie Henk Klaver

Meer details, zoals bijvoorbeeld wanneer Roshandrick is omgebracht en begraven, wilde de hoofdofficier van Justitie niet kwijt. “In verband met het lopende onderzoek tegen de stiefvader, de moeder en de oma van de twee jongens kunnen we niet meer informatie geven.”

Voogdijraad
Voogdijraad-directeur Aisca Berkemeyer zegt dat de Voogdijraad meerdere malen contact heeft gehad met het gezin, gezien de jonge leeftijd van de moeder. “Meerdere keren zijn wij betrokken geraakt en hebben wij ervoor gezorgd dat de kinderen veilig zijn gesteld”, aldus Berkemeyer.

Pas toen Rishandroh afgelopen woensdag naar het ziekenhuis werd gebracht, kreeg de Voogdijraad weer een melding. “In de afgelopen maanden hebben wij geen enkele melding gehad van geweld binnen dat gezin.” Volgens Berkemeyer is het derde kind, samen met twee jonge babies van de oma die ook gearresteerd werd, in het kindertehuis Casa Cuna ondergebracht.

Gewelddadige stiefvader
Een zus van de biologische vader van Rishandroh en Roshandrick heeft in een lokaal radioprogramma gezegd dat de twee broertjes op gegeven moment in kindertehuis Casa Cuna zijn gehuisvest, maar daarna alsnog aan de moeder zijn teruggegeven. In haar relaas verklaarde de tante van de jongens dat de stiefvader erg gewelddadig is. Telkens wanneer de biologische vader trachtte om zijn zoontjes op te zoeken, zou hij hem hebben bedreigd. De moeder zou tijdens haar zwangerschap door hem zijn gestoken.

Wake-up call
Minister Bikker zegt werk te gaan maken van de huidige aanpak binnen de justitiële keten in dit soort gevallen. Zo zal onder meer een inventarisatie komen van alle risicogezinnen op het eiland. “Dit is een harde wake-up call voor onze gemeenschap”, aldus de minister van Justitie.