Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – ‘’De meeste jongeren weten niet wie Tula is. Terwijl het belangrijk is om te weten waar je vandaan komt. Als kinderen op school niet genoeg leren over het slavernijverleden, zullen ze met vragen blijven zitten. ’’

Dat zegt Milva Sint Jago-Schoobaar, gids in het slavernijmuseum van Kura Hulanda, tijdens de viering van Tula-dag.

Tula was de eerste slaaf die op 17 augustus 1795 stopte met werken en zijn vrijheid eiste. Samen met medeslaven begon hij een opstand op plantage Knip in het westen van Curaçao. Nu, 223 jaar later, wordt dat nog steeds herdacht en gevierd op Tula-dag. Voor veel Curaçaoënaars is hij een volksheld. Maar niet iedereen weet meer wie Tula is of wat er precies gevierd wordt. Vooral de jongere generatie lijkt niet goed op de hoogte.

Door Roelie van Beek