Foto: Pixabay

AMSTERDAM – Het nieuwe schooljaar staat voor de deur, maar de twaalfjarige Gabriella uit Amsterdam is nog nergens ingeschreven. Het liefst wil de scholiere naar een vmbo kader-school, zoals haar Cito-score aanbeveelt, maar dat kan niet.

Sinds 2015 is in Nederland het advies van de basisschool doorslaggevend voor groep 8-leerlingen. En dat betekent voor Gabriella: vmbo-basis met Leerwegondersteuning (Lwoo). Volgens Varida Omzigt, de moeder van Gabriella, is er sprake van onderadvisering. En zij is niet de enige die meent hier last van te hebben.

Meer dan honderd verhalen
Een oproep door Caribisch Netwerk op sociale media over onderadvisering leverde meer dan honderd negatieve verhalen op uit de Caribische gemeenschap in Nederland. Zoals: “Mijn dochter kreeg havo-advies terwijl ze tot groep 7 een havo/vwo-advies had. Ze maakte haar Cito op gymnasium-niveau maar de docent weigerde het te veranderen.”

Ook Leroy Lucas en Varida Omzigt delen hun verhaal. Varida wil er alles aan doen om het schooladvies van haar dochter bij te stellen en haar op het vmbo-kader te krijgen. Voor Leroy is bijstelling inmiddels ‘te laat’. De veertiger blikt terug op een moeizame omweg naar het hbo door onderadvisering.

Luister naar de verhalen van Leroy en Gabriella

Natasja Gibbs ging op zoek naar de impact van onderadvisering in het onderwijs op de Caribische gemeenschap. Alle verhalen en ontdekkingen zijn te horen in de podcast
Koninkrijkskwesties van NPO Radio 1.

Beluister deze podcast | Abonneer via iTunes

De Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO) in Amsterdam ziet dat ook dit jaar veel ouders die bezorgd zijn over de overstap van basis naar voortgezet onderwijs van hun kind. Tussen januari en juni kwamen er bij de organisatie 300 vragen binnen. “Van de vragen gingen er 67 over het schooladvies. En dat was niet om te vertellen hoe tevreden men is”, vertelt onderzoeker en kenniscoördinator Kaja Sariwati.

Etniciteit
Volgens activisten van de beweging Wit Aan Zet ‘speelt etnisch profileren een grote rol in het onderadviseren van leerlingen’. Harde cijfers om dat te staven zijn er niet. “Het zou wel handig zijn, want dan konden we daar ook meer duidelijkheid over geven, maar het is er gewoon niet”, aldus OCO.

Opleiding ouders
Een onderzoeksrapport van de Onderwijsinspectie (De Staat van het Onderwijs 2016-2017) laat wel zien dat de opleiding van ouders invloed kan hebben op schooladviezen van hun kind. Leerlingen met lager opgeleide ouders krijgen vaker lagere schooladviezen in vergelijking met de leerlingen die net zo goed presteren en hoogopgeleide ouders hebben. Bovendien worden de schooladviezen van leerlingen met lager opgeleide ouders minder vaak bijgesteld.

Abonneer nu op de podcast

Caribisch Netwerk (NTR) maakt in samenwerking met NPO Radio 1 de radio-serie Koninkrijkskwesties. Abonneren kan makkelijk via iTunes. Natasja Gibbs en John Samson praten je bij over verschillende onderwerpen, zoals opgroeien zonder vader, politiek en intimidatie in een kleine eilandgemeenschap en de rol van Papiaments in de opvoeding.