Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Winkeliersvereniging Downtown Management Oganization (DMO) maakt zich al jaren druk over het parkeerbeleid van Punda, Willemstad. Een deel van de opbrengsten van het parkeren moet geïnvesteerd worden in de stad, maar uitvoerder Parking Authority Curaçao (PAC) houdt al het geld in eigen zak.

Door Roelie van Beek

Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Zita-Jesus Leito, wil dat PAC met terugwerkende kracht een deel van de opbrengsten afdraagt.

Geen contract
PAC regelt in opdracht van de overheid het parkeerbeleid. Dit gebeurt alleen zonder contract. Volgens de Algemene Rekenkamer Curaçao is er sinds 2010 geen geld afgedragen aan de overheid. Per maand loopt de overheid hierdoor 40.000 gulden mis.

Al jaren zit DMO met PAC en het ministerie rond de tafel. Helaas leveren de gesprekken tot nu toe niks op, zegt directeur van DMO, Carine Ghazzi. Maar daar lijkt verandering in te komen.

Volgens DMO zijn te weinig parkeerplekken, worden wielklemmen te snel uitgedeeld en zijn parkeerautomaten langdurig kapot. Foto: Roelie van Beek.

Parkeerproblematiek
Minister Jesus-Leito vindt dat er nu echt iets moet gebeuren. “Ik ben nu één jaar minister, de parkeerproblematiek in de stad was gelijk één van mijn prioriteiten. Vanaf het begin was het de bedoeling dat er een contract getekend zou worden tussen PAC en de overheid. En dat gaan we nu echt doen.’

Eind augustus wil Leito alles rond hebben. Dan wordt ook duidelijk hoeveel geld PAC moet betalen.