DEN HAAG – ‘Minister van Buitenlandse Zaken onwaardig’, zo bestempelt het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) de uitspraken van minister Stef Blok (VVD) over Suriname en de multiculturele samenleving. De stichting eist namens de Caribische gemeenschap excuses en een gesprek met het kabinet.

Blok zei vorige week tijdens een besloten netwerkbijeenkomst dat hij geen land kent met een multi-etnische of multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ook noemde Blok Suriname een ‘failed state’ en stelde hij dat het ‘waarschijnlijk genetisch bepaald is dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met voor ons onbekende mensen’.

Achteraf zegt de minister ‘te scherpe bewoordingen te hebben gebruikt’ en ‘het te betreuren dat hij daarmee aanstoot heeft gegeven’.

‘Excuses kunnen het gebrek aan kennis en historisch besef van deze minister niet camoufleren’

Ondanks de spijtbetuiging van Blok is de verontwaardiging nog steeds groot, ook op Curaçao. De Curaçaose minister van Gezondheid, Suzy Camelia-Römer, vraagt zich bijvoorbeeld af ‘hoe het kan dat een minister van Buitenlandse Zaken, van een koninkrijk bestaande uit vier landen met een multi-culturele samenleving, tot zulke uitspraken komt?’

“Curaçao alleen al bestaat uit een mix aan etniciteiten, culturen en religies die allemaal in harmonie met elkaar samenleven”, vertelt Camelia-Römer. “Er is duidelijk een gebrek aan culturele en historische kennis bij Blok, excuses kunnen dit niet camoufleren en daarom kan hij beter opstappen.”

‘Wij zijn met stomheid geslagen en vragen ons af of hij wel door kan als minister’

Ook OcAN-voorzitter, John Leerdam, heeft vraagtekens bij de geschiktheid van Blok op deze positie: “Wij zijn met stomheid geslagen en vragen ons af of hij wel door kan als minister.”

De stichting wil een gesprek met het Nederlandse kabinet. “We willen weten hoe wij nu verder moeten met elkaar. Alles wat is opgebouwd in de afgelopen 75 jaar is door deze uitspraken kapot gemaakt.”

De uitspraken van minister Stef Blok – Bron: Zembla