Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Het overleg tussen de vier minister van Justitie van het Koninkrijk op Bonaire heeft ‘een doorbraak’ opgeleverd voor een nieuwe samenwerking tussen de recherches (RST) in het Caribisch gebied.

Dat zei de Nederlandse minister Ferd Grapperhaus, namens de BES-eilanden voorzitter, dinsdag na het tweedaagse Justitieel Vierlandenoverleg (JVO). “Dit is van cruciaal belang om de georganiseerde misdaad te bestrijden.”

Ministers Grapperhaus (Nederland) en Bikker (Aruba) over het nieuwe RST-protocol

De nieuwe samenwerking, die door de Curaçaose minister Quincy Girigorie tot RST 2.0 is gedoopt, moet in januari op het volgende JVO op Aruba worden getekend. Het protocol voor de huidige RST loopt eind 2018 af.

‘Doorbraak’
Toch is er nog geen volledige overeenstemming. De Arubaanse minister Andin Bikker heeft om extra tijd gevraagd. Grapperhaus denkt niet dat het voorbehoud van Aruba de nieuwe samenwerking in de weg zal staan: “Het is een doorbraak, omdat er bij alle vier landen duidelijk het inzicht is dat er een nieuw protocol moet komen. De uitgangspuntennotitie is door Curaçao, Nederland en Sint-Maarten geheel onderschreven. Aruba moet nog naar een aantal punten kijken hoe die er in de uitwerking uit gaan zien. Daar gaan we zeker uitkomen.”

Het Team Bestrijding Ondermijning (TBO), dat onder andere witwassen en fraude bestrijdt, zal geen deel uitmaken van het nieuwe RST, zei Bikker.

TBO is in 2016 opgericht en ondergebracht bij het RST. Het valt onder het gezag van de procureur generaal van Curaçao, Sint-Maarten en de BES maar niet die van Aruba.

Bikker twijfelt niet over de toekomst van het RST voor Aruba. “We zullen zeker tot elkaar komen. Maar nu we meer tijd hebben om het beter te bestuderen zullen we comfortabeler tot elkaar komen.”

‘Alles afpakken’
Het protocol is er volgens Grapperhaus op gericht ‘om de handen ineen te slaan om niet alleen de misdadigers achter de tralies te krijgen, maar ook om ze alles af te pakken wat ze aan voordeel dachten te hebben behaald met hun misdaad’.

Afspraken JVO 2018

Op het JVO zijn volgens de vier ministers ook belangrijke afspraken gemaakt over grensbewaking, belangrijk in verband met de situatie in Venezuela, en de harmonisatie in de regels voor bescherming en uitwisseling van gegevens.

Kustwacht

Minister Girigorie noemde als een belangrijk resultaat de afspraken over de kustwacht, waarvoor een beleidsplan voor de komende vier jaar wordt opgesteld. “Ieder eiland kan zijn input leveren. Voor Curaçao is bijvoorbeeld het onderzoek op zee belangrijk, Aruba doet dat op een andere manier. We zullen die verschillen in het plan opnemen.”

Tbs

Er is ook gesproken over het opleggen van tbs, terwijl er geen tbs-kliniek is op de eilanden. Op Curaçao en Aruba zijn onlangs tbs-straffen opgelegd aan verdachten. Aruba heeft hiervoor een voorstel gedaan.