Foto: Gunter Seraus

KRALENDIJK – Steenslag en zand is momenteel niet verkrijgbaar op Bonaire. Cement is tegen een hogere prijs te koop. Dit komt door een ‘plotselinge’ sluiting van de Zuidpier, die geschikt is voor dit soort bulkgoederen.

Tekst gaat verder na de video:

door Ronald A. Muyden

Een opgelopen vertraging van de renovatie van deze pier is de reden hiervoor. Na een brandbrief van de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire (KvK) aan gezaghebber (burgemeester) Edison Rijna, die ook de voorzitter van de stuurgroep Ontwikkeling Zeehavens Bonaire is, kwam vorige week een tussenoplossing voor de havengebruikers. Van 28 juli tot en met 6 augustus kan er even steenslag en zand via de Zuidpier komen.

Tijdelijke oplossing
Ronald Haafkes van Haafkes Bouw Bonaire heeft voor een project van een vakantiepark voor twee weken steenslag en zand over. Hij is daarom blij dat de pier voor een week open gaat en opgelucht dat hij ruim 60 freelancers niet naar huis hoeft te sturen, omdat er geen bouwmateriaal is.

Kort geding
Door de mededeling via de media op 13 juni probeerde Stone Crusher N.V., één van de grootste importeurs van bulkgoederen op Bonaire, via het Gerecht het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) de reparatiewerkzaamheden aan de Zuidpier tijdelijk te doen staken voor zijn bestelde ladingen. Het Gerecht verklaarde het bedrijf ‘niet-ontvankelijk in haar vordering’.

De naamloze vennootschap wist vanaf januari dat de pier van 30 april (in werkelijk is het 30 mei geworden) tot 20 juli niet in gebruik was voor bulkgoederen. “Het Havenkantoor heeft meerdere keren stakeholders verteld om extra goederen te bestellen om te overbruggen”, volgens havenmeester Günther Flanegin.

Prijsstijging
De lading bulkgoederen die Stone Crusher N.V. toen verwachtte kon bij de pier Waf Juan Francisco (Chicu) Mercelina vanaf het bulkschip op de zee overgezet worden op een kleiner schip bij de Middenpier (Waf di Duana). Bij de Zuidpier kon dit binnen ongeveer zes uren gerealiseerd worden. Nu had men twee dagen nodig, vertelt Herbert de Jongh, manager van Stone Crusher N.V.

Prijzen van bouwmateriaal. Foto Ronald A. Muyden

Zijn prijzen zijn hierdoor per kubieke meter van $227,- naar $245,- gestegen. Niet alleen (bouw)bedrijven merken een prijsverhoging. Cement wordt ook door een ander bedrijf via containers aangevoerd. Door deze losmethode moest Kooyman Bonaire door de hoge transportkosten tijdelijk hun zakken cementen van $4,25 naar $4,75 verhogen.

Geen inkomen
Van de tien werknemers bij Wilca N.V. van directeur Gunter Seraus, zitten de vijf medewerkers die niet in vaste dienst zijn thuis. Voor de andere vijf zijn er voldoende onderhoudswerkzaamheden aan de machines om de huidige bouwgrondstof schaarste te overbruggen. “We staan een maand stil. We kunnen geen beton en baksteen leveren. Ik denk dat er bedrijven zijn die nog meer freelancers naar huis hebben gestuurd”, volgens Seraus.

Gunter Seraus, directeur van Wilca N.V. Foto Ronald A. Muyden

De KvK maakt zich ‘zeer grote zorgen’ over onder meer ‘het ontslag van vele werknemers.’ Volgens KvK Bonaire bestaat de bouwsector uit 15 procent van de werkende bevolking. Dit zijn zo’n 1500 werkers.