Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Jarenlange pogingen om iets te doen aan het vervallen art deco-monument Cinelandia midden in de hoofdstad van Curaçao hebben tot nu toe tot niets geleid. Architectuurberschermer Docomomo vindt de eigenaar en de overheid nalatig.

Voorbijgangers vinden het gevaarlijk omdat de voormalige bioscoop ontworpen door de Nederlandse architect Pieter Van Stuivenberg, aan het afbrokkelen is. Zij zijn bang om iets op hun hoofd te krijgen.

door Roelie van Beek

Er is geen instortingsgevaar,  maar er kunnen inderdaad wel stukken afvliegen, beaamt voorzitter Ronny Lobo van Documentation and Conservation of the Modern Movement (Docomomo). Toch vindt hij dat zowel de eigenaar als de overheid nalatig hierin zijn.

Voorzitter Docomomo Ronny Lobo

Eigenaar van Cinelandia, Fernando da Costa Gomez, wil niet veel zeggen. Hij is al 14 jaar verwikkeld in allerlei rechtszaken en zolang deze nog lopen, wil hij niet veel kwijt.

Cinelandia vroeger – foto: Arturo Braam

Behalve dat hij hoopt dat ‘de zaken in de komende maanden zijn opgelost’.