Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Tien procent minder basispensioen (AOV) uit Curaçao. Ook twintigers en dertigers van nu krijgen straks met dit pensioengat te maken. Er is een handtekeningenactie gestart.

Stel je hebt 38 jaar in het onderwijs op Curaçao gewerkt en bijgedragen aan de economische groei van dat eiland. Hierdoor heb je als pensioengerechtigde van Curaçao recht op 862 Antilliaanse guldens (2018). Dit is rond de 410 euro in de maand. Op je 65ste besluit je om je oude dag op je geboorte-eiland Bonaire door te brengen.

Maar de overheid van Curaçao heeft inmiddels een wet doorgedrukt die per 1 januari 2017 het mogelijk maakt om tien procent van je basispensioen in te houden. Dit omdat je buiten Curaçao woont. En de overheid een financieel tekort heeft. Hierdoor krijg je ongeveer 41 euro per maand minder. Terwijl je wel altijd je AOV-premies hebt betaald.

‘Ik vind dit diefstal’

Dit is de situatie van Maximino (Chon) Theodora. Hij is teleurgesteld: “Ik wil niet al te grof overkomen, maar ik vind dit diefstal.” Bonaire is al armer geworden sinds het eiland een bijzondere gemeente is. En door de ingevoerde dollar werd het leven fors duurder. Plus nu weer deze ‘oneerlijkheid’, zegt Theodora, wat voor hem de aanleiding was om secretaris te worden van VAC. Dat is de Vereniging AOV-belangen Curaçao op Bonaire.

Deze belangenvereniging wil het liefst dat de wet wordt teruggedraaid. En roepen actief ook twintigers en dertigers op om de handtekeningenactie te tekenen; voor henzelf straks en hun kinderen later. VAC noemt het een principekwestie: “Iedereen moet begrijpen dat als we dit soort maatregelen accepteren, Curaçao morgen de AOV met 20 procent of nog meer kan gaan korten. En voor je het weet, gaan ze ook korten op de AOV van mensen die op Curaçao wonen.”

‘Het blijft voor de jongeren nog een ver-van-mijn-bed-show’

De VAC wil het aantal Bonairianen weten die recht op het basispensioen uit Curaçao, hebben. Met onder meer deze gegevens willen ze via het ‘vriendschapsakkoord’ tussen Curaçao en Bonaire, het bestuur bewegen de wet in te trekken. Ze wil ook samen met Arubaanse gedupeerden optrekken, maar heeft nog geen beweging daar gevonden. Want ook Arubaanse pensionado’s zitten in hetzelfde schuitje.

Binnen één maand heeft de VAC vierenveertig handtekeningen weten te verzamelen. Geen enkele is echter van personen jonger dan 42 jaar: gemiddeld zijn ze 68 jaar en de oudste is 84. “Het blijft voor de jongeren nog een ver-van-mijn-bed-show”, zegt Theodora.