Foto: Peter Eikelenboom

WILLEMSTAD – Om de overlast in de binnenstad door dakloze drugsverslaafden te beperken, is de nachtopvang weer geopend. Drie jaar nadat deze door personeelsgebrek werd gesloten.

door Peter Eikelenboom

De Capriles-kliniek en Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA) hebben een samenwerkingsovereenkomst hiertoe gesloten die 1 juni is ingegaan.

In 2015 moest FMA de nachtopvang van ‘Dios Yudami’ in de wijk Scharloo sluiten. De overheid stelde geen personeel uit een leerwerktraject meer beschikbaar om de nachtdiensten te draaien. Daarmee veranderde de opvang in een inloopcentrum overdag.

Op een steenworp afstand runde de Capriles Kliniek, het centrum ‘Un mihó mañan’ voor drugsverslaafden met psychiatrische problemen. Daar mochten zij nog wel slapen. Maar door geldgebrek dreigde dit centrum zijn deuren te moeten sluiten. Met de vrees voor meer overlast in de binnenstad.

20 bedden
Beide instanties hebben de handen dus nu ineen geslagen: Capriles sloot haar centrum en bespaarde daarmee flink. En trok personeel aan. FMA bespaart nu kosten doordat maaltijden voor haar klanten uit de keuken van de Capriles-kliniek komen. Door deze veranderingen  werd de nachtopvang mogelijk met nu 20 bedden.

FMA blijft de dagopvang verzorgen: dat betekent maaltijden, baden, schone kleren voor de verslaafden. In 2017 maakten dagelijks gemiddeld 38 personen daarvan gebruik. Die groep is nu dus groter met verslaafden die vroeger naar de Capriles-kliniek gingen.