Foto: Pixhere

ORANJESTAD – Een agent achter het stuur met teveel alcohol op, getinte ramen en na het dodelijke ongeluk een politieonderzoek vol fouten. Toch blijft de verdachte agent erbij dat zij de twaalfjarige Zinnia Croes die de weg oprende, niet had kunnen ontwijken.

Verdachte Jadira V. verscheen donderdag eindelijk voor de rechter na een lange lijdensweg voor de ouders van de tiener voor gerechtigheid. Het Openbaar Ministerie durfde een vervolging van de agent eerst niet aan want het politieonderzoek stikte van de fouten. De ouders dwongen uiteindelijk vervolging via de rechter af.

Taakstraf
Meer dan drie jaar nadat Zinnia dood werd gereden, hoort V. een taakstraf van 240 uur, een verplichte cursus en een rijontzegging van twee jaar tegen zich eisen. Voor dood door schuld, rijden onder invloed en andere verkeersovertredingen. Ze had haar aandacht niet genoeg op de weg en ook onvoldoende zicht doordat de autoruiten te donker waren getint. Dat mag niet op Aruba.

Teveel alcohol op

Zinnia Croes – foto: Fundacion Zinnia

Haar advocaat vindt dat de ramen geen rol spelen. Hij wil vrijspraak en blijft erop hameren dat V. het meisje niet had kunnen ontwijken. Ook niet met alcohol op. Bovendien had zijn cliënt na de eerste blaastest, waaruit bleek dat ze twee keer zoveel alcohol in haar bloed had dan mag, om een tegenonderzoek gevraagd. Die kreeg zij niet omdat er geen onderzoekskit voorradig zou zijn. Maar in de rechtbank zegt de officier dat die er wel waren, maar toen bij een ander departement lagen.

Uiteindelijk moest het Nederlands Forensisch Instituut eraan te pas komen. En die concludeerde dat de agent naar alle waarschijnlijkheid inderdaad ver over de limiet had gedronken.

Aan het einde van de zitting mag de agent nog wat zeggen. Ze heeft spijt. “Maar ik kon het ongeluk niet vermijden.”