Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Curaçao wil meer bloeddonoren. Er is geen tekort zoals in de regio, zegt de Bloedbank, maar ze wil wel de druk per donor omlaag.

door Roelie van Beek

Daarom is in de week van Wereld Bloeddonor Dag een Donor Drive georganiseerd. De Bloedbank blijft elke dag tot laat open om meer donoren te werven.

Er is dus geen tekort aan bloed, benadrukt directeur Ashley Duits. “Misschien is het bij sommige mensen zo overgekomen. Er is geen paniek. Wat het wel is: na tijden een hele grote actie. Er zijn verschillende eilanden en landen in de regio die niet voldoende bloed hebben. Dus wanneer je daar in het ziekenhuis komt, is het een loterij: is er wel voldoende bloed of niet.”

Minder druk per donor
Maar op Curaçao is die situatie er niet. ‘’We willen ons bestand uitbreiden zodat de druk per donor minder groot wordt. Soms zijn de donoren op vakantie of ziek, dan is het fijn om een grotere groep donoren te hebben.’’ Duits hoopt dat er zo’n 100 nieuwe donoren bij komen door de actie.

Op 16 juni houdt de bloedbank een open dag. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen om te zien hoe de bloedbank werkt. Trouwe donoren worden die dag gehuldigd.