Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – De komende dagen gaan 10 dierenartsen in totaal zo’n 400 honden steriliseren. Dat is een initiatief van de Nederlandse dierenorganisatie House of Animals. 

door Roelie van Beek

Verschillende dierenwelzijnsorganisaties van Curaçao zijn een uniek samenwerkingsverband aangegaan waarbij Nederlandse en lokale dierenartsen zo’n 80 honden per dag steriliseren en castreren. Ze ondersteunen zo de lokale dierenartsen die de grote aanvraag naar gratis sterilisaties niet aankunnen.

Het sterilisatieteam staat onder leiding van dierenarts Piet Hellemans. Hij is bekend van de Nederlandse televisieprogramma’s ‘Beestengeluk’ en ‘Dieren op Spreekuur’.

Strijkplank als operatietafel
“We hebben een hoge target gezet, en willen ook echt een verschil maken”, zegt Hellemans. De dierenartsen werken van 7 uur ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds om zoveel mogelijk honden te kunnen helpen. De actie vraagt wel wat creativiteit van de organisaties, zo worden gedoneerde strijkplanken als operatietafel gebruikt.

Mede-oprichter Rita Holtslag zegt over de actie: “Het is zo mooi om te zien dat meer dan 100 lokale en internationale vrijwilligers zich 5 dagen lang volledig inzetten voor het hetzelfde doel.”

Weer een actie
House of Animals hoopt dat in de toekomst dit initiatief wordt doorgezet. “We hebben een protocol ontwikkeld waardoor het in de toekomst makkelijker wordt voor een organisatie om weer zo’n actie te doen. Ook hopen we dat de overheid zich meer gaat inzetten om deze problematiek tegen te gaan”.

De documentaire ‘Lost in paradise’ over de Curaçaose straathondenproblematiek was al te zien in verschillende Nederlandse bioscopen. Vanavond zal de documentaire te zien zijn op Curaçao met Papiamentstalige ondertiteling.