Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Malaria is de laatste jaren in Venezuela vervijfvoudigd. Ook andere muggenziekten verspreiden zich meer. Dit maakt het dichtbij gelegen eiland Curaçao extra kwetsbaar. Entomoloog Gisette Seferina maakt zich vooral flink zorgen over de verspreiding van het VVE-virus.”We zijn hier niet op voorbereid.”

Entomoloog Gisette Seferina

Vorig jaar waren er naar schatting 406.000 gevallen van malaria in het Venezuela. Terwijl voorheen de ziekte zo goed als uitgeroeid was. Het bestrijden van ongedierte gebeurt sinds de economische en humanitaire crisis niet meer. Over verspreiding van malaria op Curaçao maakt de entomoloog zich geen zorgen. “Malariamuggen komen hier niet voor en ook al zouden ze overkomen, hebben we de omstandigheden niet om ze te houden. Malariamuggen hebben stromend water nodig zoals rivieren of meren.”

Seferina maakt zich wel ernstige zorgen over de verspreiding van het Venezolaanse Equïene Encefalitis, het VVE-virus.

“Zoals de naam al zegt, is dit virus vernoemd naar Venezuela: de ziekte komt dus daar vandaan en heerst over het hele land. Momenteel ook aan de kuststreken.” Informatie over het aantal gevallen van VVE heeft Serina ook niet. “De informatie over epidemieën en ziektes in Venezuela is onduidelijk momenteel. Maar gezien de omstandigheden en de explosie van malaria, ga ik ervan uit dat VVE aanwezig is.” Daarbij is Curaçao niet op voorbereid op een uitbraak van het virus, dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken.

‘Als het virus overkomt uit Venezuela, kan de mug het gemakkelijk overbrengen op mensen’

De Culexmug brengt het virus over. Deze mug kan, in tegenstelling tot de malariamug, wel makkelijk overleven op Curacao. “Die mug is inheems op Curacao”, legt Seferina uit. “Die is dus al op het eiland. Als het virus overkomt uit Venezuela, kan de mug het gemakkelijk overbrengen op mensen.”

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth stelt dat het VVE-virus niet op het eiland is gesignaleerd. “Ik ben geen entomoloog, maar momenteel is er geen sprake van dit virus. Er zijn geen meldingen geweest zo ver bekend.” Minister van gezondheid Suzy Camelia-Romer was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Seferina is de minister wel bezig met maatregelen en voorbereiding op muggenziektes.

Infectieziekte

Vogels en andere gevleugelde, maar ook paarden en ezels kunnen het VVE overbrengen. En groot risico wordt de geplande komst van een hippodrome op Curaçao. Inspecteur van de Gezondheidszorg Jan Huurman reageert: “Ik hoop dat, wanneer dit plan gerealiseerd wordt, de juiste mensen bij elkaar worden gebracht om na te denken hierover.”

Venezolaanse equïene encefalitis (VVE) is een infectieziekte met neurologische verschijnselen zoals hersenvliesontsteking. Normaal gesproken, komt de ziekte vooral voor bij paarden, maar ook de mens is vatbaar voor VVE. Het zorgt bij gezonde mensen voor griepverschijnselen, maar bij zwakkeren kan het leiden tot een coma of zelfs de dood.