Foto: Peter Eikelenboom

WILLEMSTAD – De vrees was dat tijdens het Venezolaanse embargo, groente en fruit op Curaçao heel duur zouden worden. Dat is achteraf meegevallen maar opvallend nu: de prijzen blijven ook na het opheffen van het embargo stijgen.

door Peter Eikelenboom

Sinds de Venezolaanse barkjes weer groente en fruit mogen aanvoeren, merken klanten dat het niet meer is zoals voorheen. De locatie is verplaatst naar een minder centrale plek en de producten zijn duurder. Een klant reageert boos als zij hoort dat ze voor dezelfde prijs nog maar drie bakbananen krijgt: “Dit accepteer ik niet. Vroeger kocht ik er zes voor vijf gulden.”

Marc Marshall, directeur van de consumentenorganisatie, zegt ook signalen te krijgen. “De hoge prijzen daar zorgen ervoor dat ook in de supermarkten de prijzen niet naar het niveau gaan van voor het Venezolaanse embargo”, zegt hij.

‘Voor sommige producten is de prijs zelfs verdubbeld’
– Supermarktmedewerker Ronnie Jansen

Centrum Supermarket noemt zich de grootste afnemer van de Venezolaanse barkjes. Volgens bedrijfsleider Ronnie Jansen van de winkel in Piscadera zijn de prijzen voor de afnemers flink gestegen. Hij noemt inkoopprijzen die dertig procent hoger zijn. “Voor sommige producten is de prijs zelfs verdubbeld.”

Eén van de Venezolaanse verkopers zegt dat het ligt aan de enorme inflatie in zijn land. Een ander beweert dat hij twintig procent van de omzet uit Curaçao weer moet afdragen in dollars aan de Venezolaanse overheid. Het gaat om de zogeheten 80-20 regeling die geldt voor export van bepaalde producten.