Foto: Laura Bijnsdorp

PHILIPSBURG – De zwaar beschadigde bibliotheek van Sint Maarten hoopt ook op geld uit het wederopbouwfonds. Nog steeds verkeren boeken in gevaar omdat er niet genoeg ruimte is om deze veilig te bewaren, zegt directeur Monique Alberts.

Door Laura Bijnsdorp

Van de 53.000 boeken zijn er zo’n 3000 niet meer te redden sinds orkaan Irma de bibliotheek zwaar beschadigde. En de verwachting is dat dit aantal toeneemt, want zegt Alberts: “Als het buiten regent, regent het ook in de bibliotheek.”

Eigenlijk is de bibliotheek al vanaf 2008 op zoek naar een nieuw onderkomen. Samen met Sint Maarten Museum en SIMARC (Sint Maarten Archaeological Center) zouden ze in een nieuw pand gaan dat een cultureel centrum moest worden. Maar ook het museum is zwaar beschadigd tijdens de orkaan. Kosten voor een nieuw pand: 12 miljoen dollar. De bibliotheek hoopt alsnog om het geld snel te krijgen. Ook omdat zij met dat geld een tussentijds onderkomen kan betalen, wat hard nodig is.

Want ondertussen staat het nieuwe orkaanseizoen al voor de deur (1 juni). Alberts: “Ik weet niet wat we gaan doen als een storm ons weer treft en er geen andere ruimte beschikbaar is.”