Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Het kort geding over opheffing van het beslag door ConocoPhillips op de olie van olieterminal Bopec liep woensdagmiddag uit op getouwtrek over de zware olie (HFO) voor energiecentrale ContourGlobal.

PdVSA weigert mee te werken aan een oplossing, ook als dit betekent dat Bonaire volgende week geen stroom meer heeft. De rechter doet uiterlijk maandagmiddag uitspraak.

Ook op Curaçao en Aruba lopen er rechtszaken tegen beslagen gedaan door ConocoPhillips.

Zonder oplossing gaat op 24 mei het licht uit

Hoewel PdVSA de eisende partij was, kwam de staatsoliemaatschappij onder vuur te liggen doordat Curoil en het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) zich in het geding hadden gevoegd om de levering van HFO te garanderen. Zo niet, dan zal op Bonaire op 24 mei ‘het licht uit gaan’. Het resultaat zal ontwrichting van de economie en chaos op straat zijn, waarschuwden de advocaten.

De energiecentrale krijgt zijn brandstof via de leidingen en tanks van Bopec, waarop op 4 mei beslag werd gelegd. ConocoPhillips kreeg in arbitrage een claim toegekend van 2 miljard dollar aan schadevergoeding voor de nationaliseringen van bezittingen door Venezuela in 2007.

Op 7 mei hief ConocoPhillips het beslag op Bopec-tank 1912, die ContourGlobal huurt, op. Maar de voorraad wordt niet meer aangevuld en is volgens eigen berekening op 24 mei op. “Als het tenminste blijft waaien”, zei advocaat Chris de Bres van OLB, ‘want we krijgen 30 procent van de energie van windmolens’.

“Bopec moet het kraantje opendraaien”

Curoil eiste dat alle partijen meewerken aan de levering van HFO: “Bopec moet het kraantje opendraaien.” Curoil en ConocoPhillips willen de betaling op een derdenrekening storten, maar PdVSA weigert dat. Advocaat De Bres probeerde nog 30.000 tot 60.000 vaten van Bopec los te krijgen, zodat Bonaire daarmee een paar maanden vooruit kan. “Dan gaat het maar om twee miljoen van de 40 miljoen dollar waarvoor beslag is gelegd.”

De gezaghebber kan ook een noodbevel uitvaardigen op basis van verstoring van de openbare orde, maar dan is volgens de advocaat de olie op voor alles weer draait. Advocaat Thomas Aardenburg van Conoco wil meewerken: “Dat kunnen we zo na de zitting regelen.” Ondanks aandringen van de rechter, weigert PdVSA ook aan deze oplossing mee te werken.

“Er zijn veel tanks buiten gebruik”

Advocaat Sergio Saleh van PdVSA/Bopec legde eerder uit dat de olieterminal door het beslag is lamgelegd, terwijl het volgens hem om een onrechtmatige actie gaat van ConocoPhillips. Want de bedrijfsvoering mag niet gehinderd worden. “Er zijn veel tanks buiten gebruik. De maximale capaciteit is nu 3,2 miljoen vaten. Er is beslag gelegd op 1,3 miljoen vaten.”

Het bedrijf heeft lege ruimte nodig om olie te kunnen mengen voor de export naar China. Omdat er nu te weinig ruimte beschikbaar is, kan er niets worden gedaan. Daarnaast vindt Saleh dat het om een openbare dienst gaat, namelijk stroomvoorziening, en dat is grond voor weigering van het beslag.