Foto: Jean Mentens

PHILIPSBURG – De Nederlandse premier Mark Rutte waarschuwde bij zijn bezoek aan Sint-Maarten er direct voor dat het onwaarschijnlijk is dat voor het volgende orkaanseizoen alles al op orde is.

“Als je ziet met hoeveel vertraging de wederopbouw begonnen is, moet je kijken naar hoe kan je nog zoveel mogelijk doen voor een volgend orkaanseizoen. Prioriteit één is dan shelter-capaciteit.”
Of dat voldoende aanwezig is, gaat Rutte vandaag nog checken bij de lokale regering. Andere prioriteiten noemt hij de brandende dump en de gevangenis.

Premier Rutte over de prioriteiten

De premier heeft vertrouwen in de voorlopige Sint-Maartense regering onder leiding van Leona Marlin-Romeo. Dat vertrouwen was er eerder niet en daarom is hij nu pas naar het eiland gekomen om het startschot te geven voor de hulp na orkaan Irma die in september vorig jaar zoveel schade heeft aangericht.

“Eerst moest Nederland controle krijgen op grenstoezicht en corruptiebestrijding. Want je kan het niet aan de Nederlandse belastingbetaler uitleggen dat je meer dan een half miljard dollar in Sint-Maarten gaat steken zonder zekerheid dat er voldoende maatregelen zijn getroffen. Daarvoor is de situatie de afgelopen jaren te zeer verslechterd om dat vertrouwen te hebben. Het ging gewoon niet.”

Premier Rutte over waarom hij nu pas Sint-Maarten bezoekt

De meegereisde staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops vult aan dat Nederland bereid is hulp te bieden, maar dat van de lokale regering ook een grotere inspanning verwacht wordt. “Het tempo ligt op een aantal dingen gewoon te laag. De problematiek van de afvalberg, de gevangenis. Er moet sneller gewerkt worden. De Staten moeten sneller werken, de begroting is te laat ingediend.”

Zowel Knops als Rutte benadrukken opnieuw dat Nederland respect heeft voor Sint-Maarten als autonoom land. “We zijn hier niet om de zaak over te nemen.”

Rutte en Knops over vertraging