Foto: Ramón Yung

WILLEMSTAD – Vijf jaar na de moord op Helmin Wiels, blijft de familie met een ‘wrange smaak’ zitten. De opdrachtgevers zijn nog steeds niet gepakt.

Dat zegt broer Aubert Wiels. Al voor zijn dood, werd er ‘gejaagd’ op de familie, en dat is nog steeds zo. ‘Machten’ blijven de familie ontwrichten en ook om het beeld van Helmin Wiels te beschadigen.

Broer Aubert Wiels

“Zijn dood en alles erna, blijft veel pijn doen. Vooral omdat je niet weet wie je kan vertrouwen. Je weet niet waar je terecht kan, met wie je kan praten, met wie je een drankje kan doen of een glas water kan drinken. Wie je achtervolgt, wie andere belangen heeft.”

Teleurgesteld in de partij
De familie is ook teleurgesteld in de politieke partij Pueblo Soberano waar Helmin leider van was. Volgens broer Aubert deden zij onvoldoende toen zij in de regering zaten om uit te zoeken wie achter de moord van de politicus zat. Nu wil de partij  een herdenking organiseren, zegt Aubert, terwijl een partijlid verdacht wordt in de zaak. Het was volgens hem beter geweest als dit lid zich afzijdig houdt tot uit het onderzoek blijkt, dat deze niets met de moord te maken heeft.

Onvoldoende voor het OM
De familie is ook teleurgesteld in het Openbaar Ministerie. “Ze worden al beschuldigd van klassenjustitie. Als het OM de moord van Helmin had opgelost, hadden zij direct dat beeld kunnen rechtzetten.” Maar dat is niet gebeurd, en daarom zegt broer Aubert, krijgt het OM een onvoldoende.

De familie heeft op dit moment niets gepland voor een herdenking. Want ze hebben gehoord dat inmiddels zeven kerken al iets doen. Zij laten vandaag aan zich voorbij gaan en organiseren pas later een mis om hun broer te herdenken.

Het Openbaar Ministerie wil vanwege het lopende onderzoek niet reageren.