Foto: Pixabay

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet vindt dat de politiek op Aruba straks zelf bepaalt hoe de gas en olie-opbrengsten uitgegeven wordt. 

Aruba kampt al jaren met grote begrotingstekorten. Het eiland hoopt met proefboringen gas en olie te vinden, zodat de zorg en het onderwijs op het eiland verbeterd worden.

De VVD is niet te spreken over de plannen van premier Evelyn Wever-Croes en stelde Kamervragen. De VVD wil dat Aruba het geld direct gebruikt om de begrotingstekorten terug te dringen.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) wil zich niet met de plannen bemoeien. “De politieke keuze wat te doen met eventuele revenuen uit gas en olie is aan het land Aruba”, laat hij maandag in reactie weten op de Kamervragen van de VVD.

Apart fonds
Premier Wever-Croes (MEP) van Aruba verklaarde begin april dat zij de opbrengsten liever veilig wil stellen in een fonds, zodat het geld niet direct op de overheidsrekening komt die diep in het rood zit. Zij volgt de lijn van oud-premier Mike Eman (AVP), haar voorganger.

Heeft Aruba gas- of olievelden?

Of het zover komt dat Aruba straks extra inkomsten heeft dankzij gas of oliewinning, blijft vooralsnog de vraag. Er zijn weliswaar aanwijzingen dat Aruba wellicht een gas- of olieveld zou hebben in de territoriale wateren, maar het is nog onduidelijk of het economisch rendabel is.

Proefboringen in juni moeten uitsluitsel gaan geven. Daarbij zijn er zorgen voor het milieu, temeer omdat het eiland leeft van het strand- en zeetoerisme.

Staatssecretaris Knops zegt wel de zorgen te delen die de VVD heeft over de financiën van Aruba. “In het bijzonder de hoge overheidsschuld – die dient te worden teruggedrongen – en het niet hebben van een meerjarige sluitende begroting.”

Knops heeft Aruba tot 30 april de tijd te geven om de begroting van 2018 alsnog op orde te brengen. De begroting moet dan voldoen aan de adviezen van het zogeheten College Aruba financieel toezicht (CAft). Gebeurt dit niet, dan kan de Rijksministerraad besluiten om Aruba alsnog te dwingen dat te doen.


Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) geeft Aruba een deadline
– archiefbeeld: 17 maart 2018