Foto: Pixabay

DEN HAAG – Gaat het Bonaire, Saba en Sint-Eustatius lukken om zelf voedsel te produceren? Het lokale bestuur in de Caribische gemeenten moet wat het Nederlandse kabinet betreft beter hun best gaan doen.

De eilanden zijn nu nog afhankelijk van dure import van bijvoorbeeld vlees, fruit en groente. Als het aan de Tweede Kamer ligt, moet dat snel veranderen door lokaal voedsel te gaan produceren. 

Het Nederlandse kabinet zegt daar werk van te willen maken, door wetenschappers van bijvoorbeeld de Wageningen Universiteit en het ministerie van Landbouw in te schakelen.  In een brief benadrukt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) dat hij dan wel de volledige medewerking en toewijding wil zien van de lokale politiek voor de projecten. 

Er is op Bonaire en Sint-Eustatius een droog klimaat en overbegrazing, wat de situatie voor landbouw en veehouderij moeilijker maakt. Voordat de eilanden zelf op grote schaal voedsel kunnen produceren, moet er daarom eerst een speciaal en innovatief beleid worden ontwikkeld voor de eilanden.

Als de eilanden door land- en tuinbouw meer zelfvoorzienend worden, zou dat volgens het kabinet ook de armoede helpen bestrijden. 

Nederland benadrukt medewerking van eilanden
“Goed bestuur is een vereiste om deze programma’s uit te voeren”, aldus Knops. “Dat vraagt in den brede om besluitvaardigheid en continuïteit van het lokale bestuur op de eilanden en om lokale projectuitvoering waarvoor vertrouwen en commitment uitgangspunten zijn.”

Positieve ontwikkelingen op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius

Volgens de staatssecretaris zijn er veel ‘positieve ontwikkelingen’ al te zien:

  • Er worden projecten gestimuleerd om met het zilt water – water waarin veel zout in zit – toch groenten te verbouwen. 
  • De Universiteit Wageningen heeft een onderzoek naar de geitenhouderij gedaan. Er zit geen toekomst in, tenzij de geitenhouderij wordt geprofessionaliseerd.
  • Om kennis te delen en ook de interesse in het verbouwen van groente en fruit te vergroten, is een klassenproject gestart op Saba en Bonaire.  
  • Op Sint-Eustatius wordt nu gekeken naar de mogelijkheden om land- en tuinbouw straks zo veel mogelijk te ondersteunen vanuit de overheid.