Foto: Jasper Doest

WILLEMSTAD – Na een fotoreportage in de National Geographic van maart, is het snel gegaan met de roem van de Curaçaose flamingo Bob. In Italië, Frankrijk, Amerika en Vietnam staat de roze vogel inmiddels bekend als ‘de ambassadeur van de flamingo’s’. Zelfs CNN wil een interview. En dan te bedenken dat het hele avontuur van Bob begon met een ongeluk.

De Curaçaose dierenarts Odette Doest weet het nog heel goed. Zij redde Bob nadat hij door een raam van een hotel was gevlogen. “Toen ik Bob behandelde zag ik direct dat hij enorm verzwakt was en dat hij behoorlijk tam was”, vertelt Doest. Ook ontdekte ze dat Bob een vergroeiing aan zijn poten had (bumble feet – horrelvoeten). “Door die aandoening kan Bob niet op een normale manier zijn eten verzamelen in het wild.”

Bob op de operatietafel – Foto: Jasper Doest

Ondanks dat Bob goed herstelde, besloot Doest dat het toch verstandiger en veiliger voor Bob zou zijn als hij bij haar in de opvang zou blijven. Hij is daar niet de enige: in 2016 richtte Doest de Stichting Dier en Onderwijs Cariben (FDOC) op.  Met die stichting helpt de dierenarts gewonde wilde dieren op de eilanden en onderwijst ze samen met hen jongeren over de flora en fauna van hun eiland.

Bob during one of his school visits

education session with elementary school. aproximately half a mile from this school is a RAMSAR area where besides flamingos other (migratory) birds rest. It is a school with limited resources.Donations to the fundshon make it possible for us to visit them, and teach important values to these great young minds

Geplaatst door Fundashon Dier en Onderwijs Cariben – FDOC op woensdag 28 maart 2018

 

Bob de flamingo is een enorme aanwinst in de campagne van Doest. “Hij helpt andere wilde dieren die binnenkomen: hij heeft een rustgevende uitwerking op ze. Kinderen reageren enthousiast op hem en dat is geweldig om te zien. Ik laat ze ook naar zijn hartje luisteren.” 

Zevenjarig jongetje oog in oog met Bob terwijl hij naar zijn hartje luistert – Foto: Odette Doest

Doest ziet kennis over de natuur als een krachtbron voor Curaçaoënaars: “hoe meer kennis je hebt over de waarde van je eiland, des te meer ga je het waarderen, ervoor zorgen en ervan houden. Het begint allemaal met kennis”, vertelt ze.

In de vijftien jaar dat de gepassioneerde dierenarts op scholen les geeft over wilde dieren op de eilanden heeft ze al veel verandering gezien: “je ziet dat de nieuwe generatie steeds bewuster is van het belang van natuurbescherming en dat kinderen die kennis ook aan hun ouders overdragen.”