Foto: Bestuursvoorzitter stichting Humanitas Gijsbert van Herk - Bron: Stichting Humanitas

DEN HAAG – De bestuursvoorzitter van de stichting Humanitas, Gijsbert van Herk, heeft donderdagavond per mail zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraken over onder andere Antilliaanse personeelsleden van het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek.

Het ging mis toen Van Herk vorige week in een interview met dagblad Trouw het negatieve beeld van De Leeuwenhoek probeerde te herstellen door op het multiculturele karakter van het verpleeghuis te wijzen. “Als wij met de Nederlandse bril van hbo-verpleegkundige uit Maastricht naar kijken, ja, dan gebeuren er dingen die niet kunnen. Kijk je er met een Antilliaanse bril naar, ja, wat is het probleem?”, aldus Van Herk.

In plaats van het positieve beeld van De Leeuwenhoek te herstellen, haalde Van Herk met deze uitspraak juist de woede van Antilliaanse Nederlanders op de hals. John Leerdam, voorzitter van de Antilliaanse belangenorganisatie OCaN, ontving de afgelopen dagen tientallen telefoontjes van woedende Antilliaanse Nederlanders, waaronder ook personeelsleden van het verpleeghuis De Leeuwenhoek.

‘Met zo’n uitspraak zet je een hele bevolkingsgroep weg als incompetente hardvochtige mensen’ – OCaN

“Op een gegeven moment had ik een huilende vrouw aan de lijn die ruim twintig jaar daar werkt”, vertelt Leerdam. “Je moet je voorstellen met zo’n uitspraak zet je een hele bevolkingsgroep weg als incompetente hardvochtige mensen. Deze dame die zich ruim twintig jaar als verzorger uit de naad werkt is er kapot van.”

In de mail, die in bezit is van Caribisch Netwerk, schrijft Van Herk aan OCaN dat ‘hij nooit een bepaalde groep medewerkers heeft willen wegzetten als onbekwaam voor de zorg of om bij Humanitas te werken’. “Dat is onzinnig, zou kwetsend en onterecht zijn en wie mij kent weet dat juist ik precies knok om dit tegen te gaan. Ik omarm hiermee niet alleen onze Humanitas filosofie, maar sta ook open voor helder en transparante communicatie met alle collega’s en openheid in de zorg en welzijn in Nederland.”

‘Wij willen namens alle hardwerkende Antillianen in de zorg publiekelijke excuses van Van Herk’ – OCaN

De organisatie die zich voor de belangen van Antilliaanse Nederlanders inzet, laat weten ‘de mail van Van Herk op prijs te stellen’, maar dat een excuus per mail niet voldoende is. “Wij willen namens alle hardwerkende Antillianen in de zorg publiekelijke excuses van Van Herk. We leven in een tijd waar we het niet meer pikken dat dit soort dingen worden gezegd. Bovendien heeft hij zijn verkeerde uitspraken publiekelijk gedaan, dus zal hij zijn excuses ook op z’n minst publiekelijk moeten maken”, aldus het bestuur van OCaN.

Naast publiekelijke excuses wil de Antilliaanse belangenbehartiger samen met een aantal Antilliaanse personeelsleden van De Leeuwenhoek in gesprek gaan met Van Herk om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.