Foto: College voor de Rechten van de Mens

THE BOTTOM – Het College voor de Rechten van de Mens wil kleine kantoren openen op alle drie de BES-eilanden voor burgers met klachten over mensenrechten.

Problemen met onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en misschien ook de situatie in de lokale gevangenissen, noemt voorzitter Adriana van Dooijeweert als voorbeeld afgelopen week in een ‘town hall meeting’ op Saba.

De opkomst was laag maar het regende klachten van burgers die het praten moe zijn en vooral actie willen zien. Den Haag belooft veel, maar er gebeurt te weinig. Terwijl nadat de BES bijzondere gemeenten zijn geworden, het leven juist zwaarder en duurder is geworden, vinden de meeste aanwezigen.

“Het leven is hard hier”

Van Dooijeweert die de BES deze weken bezoekt, geeft toe dat ‘het leven hier erg hard is’. Ze zegt haar best te doen om te helpen en Den Haag ervan te blijven overtuigen dat er meer gedaan kan worden. “En dat hoeft niet altijd meer geld te zijn.”

De lokale kantoren zijn bedoeld om klachten en signalen te inventariseren en met advies mensen verder te helpen. “De mensen weten nu niet wie wij zijn en hoe ons te bereiken. Het is niet zo gemakkelijk om dat via onze website te doen, een mail te sturen en te vertellen wat op hier speelt. Daarom gaan we, en ik hoop dat het op korte termijn lukt, op Saba, Bonaire en Statia voor een klein kantoor zorgen. Met een persoon die de klachten en signalen oppikt en naar ons terugkoppelt zodat wij iets eraan kunnen doen.”

Hierin wil Van Dooijeweert samenwerken met de Nationale Ombudsman om kosten te besparen en meer effectief op de eilanden te zijn.