Foto: Setar

ORANJESTAD – De 49-jarige Arubaan Egbert Ivan Koolman heeft in Miami schuld bekend aan het witwassen van 1,3 miljoen dollar die hij als ex-manager ontving voor het zorgen van lucratieve contracten bij zijn werkgever, staatstelecombedrijf Setar.

De oplichting kwam aan het licht toen zijn bedrijf werd genoemd in de Panama Papers, de onthulling van het wereldwijde schandaal rondom de Panamese belastingfirma Mossack Fonseca.

De Arubaan heeft meer dan 10 jaar zijn werkgever opgelicht door het gunnen van lucratieve contracten aan bedrijven in de Verenigde Staten. Hiervoor ontving hij, naar eigen zeggen, 1,3 miljoen dollar die hij vervolgens via bedrijven op de naam van zijn inmiddels ex-vrouw en kinderen witwaste.

De zaak ligt voor de Amerikaanse rechter omdat Koolman daar woont. Of de Arubaanse justitie hem ook nog gaat vervolgen, is niet bekend. De totale schade voor Setar is ook onbekend, het staatsbedrijf laat daarover weinig los.

De mobiele telefoons die Koolman via de Amerikaanse bedrijven bij Setar aan de man bracht, betroffen vaak al eerder gebruikte toestellen. Dat kwam aan het licht omdat Arubaanse klanten onder meer porno op hun ‘nieuw’ aangeschafte telefoons aantroffen.