Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Hergebruik van afval op Bonaire zou zeker helpen tegen de enige vuilstort op het eiland die als er niets gebeurt, over drie jaar vol is. Het blijft echter nog bij een handjevol initiatieven.

Vorig jaar werd 90 ton glas ingezameld terwijl in 2016 dat 155 ton was en in 2015 ongeveer 125 ton. De exacte reden voor die daling is niet bekend. Wel is er wat klein hergebruik van het glas. Zoals door Hugo Bernal die elke zaterdag tussen de verkopers van lokale producten op de Marshe di Playa staat.

Hugo Bernal verkoopt producten van afvalglas

 
Tussen de kraamhouders op het Wilhelminaplein staat Brigit Voss. Deze vrijwilliger van Stichting Animal Shelter Bonaire verkoopt onder meer boodschappentasjes. Die maakt ze van gordijnen of restjes kledingstof. “Dit is beter voor het milieu dan al die plastic tasjes.” De opbrengsten gaan naar de stichting.

Brigit Voss verkoopt tasjes van restant stof. Foto Ronald A. Muyden

“Als je gewoon creatief nadenkt, kun je veel met het afval wat uit je eigen bedrijf komt”

Suzanne ‘Suus’ Zelders is ondernemer in repareren van zeilen en kites. Ze maakt samen met haar man strandtassen van restant zeil uit hun bedrijf. “We kregen steeds meer afval van materialen die heel erg geschikt waren voor andere ideeën. Dat vonden we gewoon zonde. Dus zijn we gaan bedenken en kijken wat we ermee konden. En toen is deze tassencollectie ontstaan.”

Suus Zelders verkoopt tassen van afvalzeil. Foto Ronald A. Muyden