Foto: Ramón Yung

WILLEMSTAD – Een groep bezorgde burgers over de behandeling van Venezolanen op Curaçao en in de rest van het Koninkrijk, heeft een petitie aan minister van Buitenlandse zaken, Stef Blok overhandigd.

Net voor zijn vertrek vanuit Fort Amsterdam waar er een persbriefing was over zijn werkbezoek met premiers van Sint Maarten, Aruba en Curaçao, overhandigde de woordvoerder van de bezorgde burgers, Ieteke Witteveen, de petitie.

Ieteke Witteveen en minister Stef Blok

 

De burgers zeggen zich grote zorgen te maken over de situatie en behandeling van Venezolanen, want er is geen duidelijk beleid. “Zij worden niet erkend als vluchtelingen. Ze worden eigenlijk gezien nog als illegalen”, zegt Witteveen. “Wij denken dat het nu tijd is om ze een meer humane behandeling te geven.”

Met de petitie willen ze dat Venezolanen bijgestaan wordt door internationale hulpinstanties. En dat Curaçao ook hulp kan krijgen van organisaties met expertise en ervaring.

Straf op helpen
“Wij in onze directe omgeving kennen ook Venezolaanse vluchtelingen. Maar wij kunnen ze niet helpen want dan worden wij ook bestraft of beboet”, zegt Witteveen. Volgens haar is Curaçao zelfs te laat met het treffen van voorbereidingen.

Minister Blok zegt dat hij hierover al uitgebreid heeft gesproken met de Curaçaose premier Rhuggenaath. “Ik ga nu naar Colombia waar het probleem inderdaad groter is. En waar wij ook gaan kijken hoe we het aan kunnen pakken.”