Foto: Ronald-Alejandro Muyden

KRALENDIJK – “Ik heb een kind en alles wordt duurder en duurder. Wij hebben ook een leven.”

Aan een spontaan protest tegen het nieuwe tariefstelsel voor water en stroom, is door een grote groep burgers gehoor gegeven, zo was dinsdagavond te zien op het Wilhelmina Plein.

Ronald-Alejandro Muyden spreekt met wat burgers

Nu Nederland minder dan de helft van de gevraagde stroomsubsidie toekent, worden vooral de kleine huishoudens op Bonaire de dupe. Dat constateerde het lokale bestuur al maandag. De dag erop volgde het protest.

Een gepensioneerde maakt zich zorgen en tekent de petitie die door de coalitie bedacht is om als bewijslast te fungeren richting politiek Den Haag. Zij hoopt dat de stijging per 1 april niet meer is dan $ 50 in de maand. Dit is ongeveer 40 euro. Want als het meer is, komt zij in financiële problemen.

“Het is wel een beetje te laat, maar je weet maar nooit” – boze moeder

Een vrouw op de bank naast haar dochter in de kinderwagen is boos. Ze vindt het oneerlijk dat Saba en Sint Eustatius wel honderd procent subsidie hebben gekregen. Terwijl Bonaire ook onderdeel uitmaakt van de BES-eilanden.

“Ik heb een kind en alles wordt duurder en duurder. Wij hebben ook een leven.” Daarom vindt zij de kritiek de petitie een mosterd-na-de-maaltijd-actie is, niet helemaal juist. “Het is wel een beetje te laat, maar je weet maar nooit dat het nu wel bij het Koninkrijk terecht komt. Ik hoop dat het goed uitpakt voor ons allen.”

Handtekeningen
De vellen met handtekeningen erop worden telkens geteld. “De stand is nu 1.400, meneer.” Een coalitielid hoopt in totaal 5.000 handtekeningen te verzamelen.

Een andere dame kijkt bedrukt naar het Passangraham-gebouw waar de lokale overheid aan het vergaderen is over het nieuwe tariefstelsel. Ze hoopt dat de volksvertegenwoordigers het voor elkaar krijgen dat water en stroom betaalbaar blijven. Ook zij is bang dat ze maandelijks niet kan blijven rondkomen. “Mijn echtgenoot heeft het berekend en de stijging van elektriciteit voor ons gaat $73 (ongeveer 60 euro) per maand worden.”