Foto: ombudsman

WILLEMSTAD – Waar opgepakte illegaal verblijvende mannen en kinderen worden gehouden, is tot nu toe niet bekend. Justitie heeft tot op de dag van vandaag die informatie niet gegeven, zegt de Curaçaose ombudsman.

Ombudsman Keursley Concincion houdt zich sinds vorig jaar bezig met de problematiek van de ongedocumenteerde vreemdelingen. Hij werkt aan een rapport over asielbeleid en over de vreemdelingenbewaring. Naar aanleiding daarvan bracht hij op 8 februari een bezoek aan het gedeelte van gevangenis SDKK ingericht voor vreemdelingen, de ‘barakken’.

Peter Eikelenboom in gesprek met ombudsman Keursley Concincion

Met de basisvoorzieningen lijkt het wel goed te zitten binnen de muren van het instituut. Zolang het gaat om hygiëne, de slaapplaats, voedselvoorziening etc. heeft de ombudsman weinig kritische opmerkingen. Administratief is er echter veel mis en ook met de rechten van de vreemdelingen.

Bij zijn bezoek trof de ombudsman alleen vrouwen. Dat leidde bij hem tot de vraag waar de mannen en kinderen verbleven. Ondanks inspanningen van Concincion om die informatie boven tafel te krijgen, anderhalve maand na zijn visite heeft hij nog steeds geen antwoord van de overheid.

Gang van zaken ‘beetje vreemd’

Voor wat betreft de kinderen kreeg de ombudsman slechts het antwoord: “Ze zitten in een internaat.” Welke, dat bleef onduidelijk. ‘Een beetje vreemd’, noemt de ombudsman deze gang van zaken. Hij wil nog niet zover gaan in zijn denken dat de verblijfplaatsen van de mannen en kinderen met opzet niet aan hem worden doorgegeven.

Ook om cijfers te krijgen over de aantallen vreemdelingen die verbleven in de barakken, was geen kwestie van een druk op de knop. Uiteindelijk kreeg de ombudsman die informatie wel: in 2017 hebben zo’n 1700 vreemdelingen in de barakken vastgezeten. Van wie ongeveer zeven- tot achthonderd Venezolanen.