Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Het formatieproces voor een nieuwe regering op Sint Maarten verloopt moeizaam. Inmiddels heeft formateur Theo Heyliger aangekondigd uit de politiek te stappen.

Dat doet hij bij de eerstvolgende parlementaire verkiezingen.

De leider van de United Democrats – winnaar van de verkiezingen op 26 februari – zegt in een reactie over hoe het formatieproces ervoor staat: “Dit waren mijn laatste verkiezingen.”

“De vorming van een brede coalitie is een enorme uitdaging”

Afgelopen donderdag circuleerden geruchten dat de nieuwe regering op vrijdag gepresenteerd zou worden, maar Heyliger rekende snel af met dat verhaal.
“Dat betwijfel ik. Ik heb er heel hard aan gewerkt, maar de vorming van een brede coalitie is een enorme uitdaging.”

Belangrijkste doel voor de formateur is de vorming van een regering die functioneert en voor langere tijd in het zadel kan blijven. Heyliger: “Dit is ook behoorlijk lastig omdat ik aan de buitenkant zit vanwege de screening, terwijl ik overal de schuld van krijg.”

Samenwerking lastig
De United Democrats (UD) won 7 zetels, de National Alliance (NA) 5, de United St. Maarten partij (USp) 2 en de christelijke partij SMCP 1. Die laatste partij heeft samenwerking met de USp uitgesloten vanwege integriteitskwesties. En ook een samenwerking tussen UD en NA blijkt heel lastig, zo niet onmogelijk.

Gouverneur Holiday vroeg formateur Heyliger vorige week om zo snel mogelijk met een eindrapport te komen, maar dat zit er onder de huidige omstandigheden niet in.