Foto: Esther Henry

THE BOTTOM – Zoals verwacht was de opkomst laag bij het stemmen woensdag voor het referendum over de ‘sleepwet’. Mensen die wel kwamen stemmen, klaagden over gebrek aan goede voorlichting.

Burger Eric Cornet vertelt waarom hij tegen de wet stemt

Voorlopige resultaten
Burgers konden ook per brief stemmen bij de Vertegenwoordiging op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Op Aruba waren 53 van de 91 geldende stemmen voor de wet die inlichtingendiensten meer bevoegdheid geeft om digitaal verkeer af te tappen. Op Curaçao was er een meerheid van 100 stemmen voor van de in totaal 154 stemmen. En op Sint-Maarten waren er 13 voor van de 26 geldige stemmen.

De hele dag is tevergeefs geprobeerd om een reactie te krijgen van de verantwoordelijke Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) op de kritiek van Sabanen op de slechte voorlichting. De afdeling Communicatie moest in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken de bevolking op het eiland informeren.

Taalprobleem
“Het probleem op Saba is denk ik dat we ver weg zijn van het vasteland en daardoor veel missen”, zegt leraar Engels, Rhiannon Jorna. “Een ander probleem is dat Engels de taal is die op Saba wordt gesproken en veel informatie was alleen in het Nederlands beschikbaar, omdat het een Nederlandse wet is.”