Hongerstakende Venezolanen. Curaçao tobt over behandeling vluchtelingen

Foto: Elisa Koek

“Ik ben altijd op m’n hoede, altijd kijk en luister ik naar alles om me heen.” Marco, zoals hij zichzelf noemt, is een maandje geleden gevlucht uit Venezuela. Voor de derde keer inmiddels, hij is de laatste tien jaar meerdere keren teruggestuurd.

Marco woont bij kennissen uit Venezuela en klust bij iedereen die hulp nodig heeft. “Ik ben een badkamer aan het maken nu. Simpel werk, maar ik verdien er wat mee.”  Van een buurvrouw krijgt hij zo nu en dan een maaltijd als hij haar helpt met schoonmaken. De angst om teruggestuurd te worden, is er altijd. “Vooral nu: vroeger maakte niemand zich druk om ons, maar ze jagen nu op ons: sporen ons echt op en binnen een uur zit je op het vliegtuig.”

Zorgelijk
Deze week kwamen negen Venezolaanse vrouwen in opspraak, omdat zij door een hongerstaking hun uitzetting wilden voorkomen. Advocatenduo Scheperboer-Parris wilde hen bijstaan, maar kreeg de kans niet. De dames zaten binnen 24 uur op het vliegtuig. “Dat vind ik zorgelijk”, stelt Ieteke Witteveen. Ze trekt zich het lot van de vrouwen, maar ook andere ongedocumenteerden erg aan. Voor de vrouwen regelde zij juridische bijstand die uiteindelijk dus niet mocht baten.

‘Waarom was er zo veel haast om hen uit te zetten?’

Witteveen benadrukt dat de overheid voorzichtig moet zijn. “We moeten wel menselijk blijven handelen. De advocaten hebben hen niet eens kunnen spreken. Waarom niet? Waarom was er zo veel haast om de dames uit te zetten? Curaçao moet uitkijken dat ze zich aan artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens houden.”

 

Elisa Koek in gesprek met advocaat Achim Henriquez

Advocaat Achim Henriquez is inmiddels ook in de kwestie gedoken. Hij benadrukt dat de Venezolanen niet over een kam kunnen worden geschoren. “Ja, ze worden nu aangemerkt als economische vluchtelingen, maar er zitten politieke vluchtelingen tussen: denk aan specialisten die het regime niet meer willen dienen, advocaten, officieren van justitie, rechters  of mensen van de oppositie die rebelleren tegen het regime Maduro. Die lopen wellicht echt de kans om gefolterd te worden als ze terug worden gestuurd.”

Of dit verschil zou maken voor de negen hongerstakende dames, weet Henriquez niet. “Wellicht zijn zij wel gewoon economische vluchtelingen en dan stelt de wet dat ze moeten worden teruggestuurd. Daar is weinig aan te doen.”

Humaan beleid
Ombudsman Keursly Concincion zei deze week dat Curaçao een humaan asielbeleid moet hanteren. Hij onderzoekt momenteel of dat zo is. Als de overheid gereageerd heeft op het onderzoek, wordt dit openbaar gemaakt.

Wel of niet terugsturen

Vorige week werd door de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, een richtlijn uitgebracht voor gevluchte Venezolanen. Hierin werden omliggende landen verzocht de Venezolanen niet terug te sturen. Premier van Curaçao Eugene Rhuggenaath heeft aangegeven dat hij eerst gaat overleggen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst voor de regering een besluit neemt