Foto: Esther Henry

THE BOTTOM – “Ik had niets van deze referendum geweten als ik geen Nederlands nieuws had gevolgd. Waarschijnlijk is er gebrek aan interesse en er zal wel lage opkomst zijn. Er is hier niet zo goed over gecommuniceerd als in Nederland.”

Mariette Naber woont drie en een half jaar op het eiland. “Ik ben nooit het slachtoffer geworden van digitale aanvallen op Saba. Referenda lopen altijd achter de feiten aan om de mensen bezig te houden terwijl niets achteraf wordt gedaan.”

Referendum nieuwe wet
De Nederlandse regering vindt het noodzakelijk om een wet te vervangen met de Wiv2017. Dit tegen bedreigingen van terroristische aanslagen en digitale aanvallen via telefoon of internetverkeer.

De nieuwe wet (sleepwet) geeft de Nederlandse veiligheids- en inlichtingendiensten meer macht. Ze krijgen meer toegang tot het internetverkeer en ook data van ‘onschuldige’ derden.

“De bevolking van Saba moet gaan stemmen en dit belangrijk vinden”-Leider SLP Ismael Levenstone

“De bevolking van Saba moet gaan stemmen en dit belangrijk vinden. In het leven weet je nooit, het kan iets positiefs of negatiefs zijn”, zo reageert de leider van de arbeiderspartij SLP, Ismael Levenstone.

Verschillen
Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) heeft sinds 13 februari een informatiecampagne gehouden op verzoek van de minister van Koninkrijksrelaties in Nederland. Met advertenties, op radio en tv en Facebook, is het publiek op de hoogte gesteld.

Maar een bewoner die anoniem wil blijven, zegt: “Het stemrecht is heel belangrijk. Maar in onze cultuur wordt er echter weinig gepraat. Ik denkt niet dat ze dit belangrijk vinden, want veel moeite is niet gedaan met de referendum-campagne.”

De Nederlandse mensen zijn erg slim en daarover maak ik mij zorgen-bewoner van Saba

Eva de Vries woont op Saba maar komt uit Nederland. “Er is een verschil tussen hoe in Nederland en hier (Saba) referenda onder de aandacht wordt gebracht. In Nederland praten mensen erover terwijl hier de bevolking veel buitenlanders kent, die geen stemrecht hebben. Ze vinden het hier dan ook niet zo belangrijk.”

“Ik heb de informatie gelezen, maar het blijft onduidelijk. Of je nu stemt of niet, de wet komt er toch, zo zie ik het. De Nederlandse mensen zijn erg slim en daarover maak ik mij zorgen. Want er wordt iets achtergehouden”, zegt een andere burger anoniem.

Op Bonaire is de situatie niet veel anders: veel bewoners weten niet van de referendum over de sleepwet of vinden het niet belangrijk genoeg om te gaan stemmen.