Foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Het lozen van besmet water in zee gaat op grote schaal door en bedreigt het bestaan van meer dan dertig vissers op Curaçao. Terwijl de overheid twee jaar geleden ongeveer 1.6 miljoen gulden heeft geïnvesteerd in een nieuw afvalverwerkingsinstallatie bij Seru Fortuna, speciaal om vuil water te bewerken en te lozen.

“Dit benadeelt ons in alle opzichten. De besmetting van het water maakt dat er elke dag minder vis is”, zegt Bart, een visser op bij het terrein Shut, waar het afvalwater dagelijks in zee wordt geloodst.

DOOR JOSE MANUEL DIAS

Het afvalverwerkingstation op Seru Fortuna had een oplossing moeten brengen voor de vervuiling op Shut. De waterloosinstallatie voor de ingang bij Shut is al sinds februari 2016 klaar, maar heeft nooit gewerkt. Het systeem bestaat uit ondergrondse tanks en een pomp die het water naar de zuiveringsinstallatie van Klein Hofje moet sturen.

Fout in het ontwerp
Een fout in het ontwerp maakt dat het water niet gescheiden kan worden. “Het systeem kan het water niet op een verantwoorde manier verwerken voor zuivering bij Klein Hofje”, geeft minister Zita Jesus-Leito van Infrastructuur toe. De installatie op Klein Hofje kan geen water dat chemicaliën, olie of zout water bevat behandelen.

Vissers bij Shut. Foto:José Manuel Dias

“Het probleem is zeer ernstig, 99 procent van het water dat van restaurants afkomstig is, bevat chemicaliën of olie”, benadrukt Michael Dijkhuizen van cargo-waste disposal bedrijf Dijk Transport NV. Ondertussen heeft minister Zita Jesus-Leito, die het probleem van ex-minister Suzy Camelia-Römer heeft geërfd, opdracht gegeven voor een onderzoek .

Mogelijke oplossing
Twee jaar geleden heeft management specialist Oscar Betrian op uitnodiging van het Curaçaose parlement een oplossing gepresenteerd voor het verwerken van water dat vet bevat. De oplossing bestaat uit het filteren van vuil water en het toevoegen van een substantie die vet op een biologische manier verwijdert. Volgens Betrian hadden de parlementariërs op dat moment belangstelling, maar daarna heeft hij nooit meer wat gehoord.

Minister Jesus-Leito zegt dat er gezocht wordt naar een oplossing voor het station op Seru Fortuna en heeft een offerte gevraagd bij een Colombiaans bedrijf voor zoutwaterverwerking.