Foto: John Samson

DEN HAAG – Wie problemen heeft met overheidsinstanties op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius, kan volgende week persoonlijk een klacht daarover indienen. De Nationale Ombudsman stuurt een onderzoeksteam naar de eilanden.


Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen

Het is het eerste aan Saba en Sint-Eustatius na de ravage van orkaan Irma. Naast de ‘reguliere’ klachten, over bijvoorbeeld vergunningen en onbeantwoorde brieven, verwacht de ombudsman ook klachten en vragen die te maken hebben met de wederopbouw.

De medewerkers onderzoeken elk jaar één of twee keer de situatie in de Caribische gemeenten. Klachten van burgers hebben tot nu toe onder andere geleid tot het aanpakken van problemen met het Pensioenfonds en het Zorgverzekeringskantoor.

Gesprekken
Op maandag spreekt het onderzoeksteam met burgers op Sint-Eustatius met burgers en donderdag en zaterdag gebeurt dat op Saba. De week daarop reist het team uit Nederland door naar Bonaire.

Ombudsman Reinier van Zutphen is van plan om in juni zelf poolshoogte te gaan nemen. Dan zullen er ook gesprekken worden gevoerd met de regeringscommissaris die het eiland tijdelijk bestuurt.