ORANJESTAD – Aruba gaat voorlopig geen illegale Venezolanen meer opsluiten. Wel hebben ze meldplicht.

Het is te duur om ze op te blijven sluiten, nu niet duidelijk is voor hoelang de Venezolaanse grens met Aruba dicht blijft, zeggen immigratiedienst Iasa en opsporingsdienst Warda Nos Costa. Normaal worden illegale Venezolanen vastgezet tot ze op de eerste vlucht beschikbaar terug naar hun land kunnen. Maar omdat er geen vliegverkeer meer mogelijk is, kan dat betekenen dat ze heel lang in de cel moeten verblijven.

Om kosten laag te houden, zeggen de instanties nu, blijven ze op vrije voeten. Maar er zijn wel voorwaarden. Zo moeten de illegalen een garantsteller vinden die er voor zorgt dat zij zich dagelijks komen melden.

Verschil rijke en arme toerist
Ook voor gestrande Venezolaanse toeristen die niet terug kunnen, zijn de regels versoepeld. Er zijn wel verschillen. Rijke toeristen die maximaal 30 dagen op het eiland mogen blijven, kunnen zich  aanmelden voor een verlening van hun verblijf. Toeristen die een lokale garantsteller hebben omdat ze niet genoeg eigen geld hebben, kunnen 90 dagen verblijven. Zij komen vaak naar Aruba om even te werken. Zijn die drie maanden om en kunnen ze niet terug naar Venezuela, dan moeten zij zich wekelijks melden bij de instanties.