WILLEMSTAD – De aandacht vestigen op oude vervallen gebouwen in Willemstad. Dat is wat Omar Maduro, een Curaçaose kunstenaar die in Nederland woont, wil doen om de gebouwen van de sloop te redden.

Tijdens de ‘Open Atelier Route 2018’ dit weekend, waarbij lokale kunstenaars hun ateliers openstellen voor het publiek, wil Maduro benadrukken dat in het verleden deze gebouwen bewoond waren.

Tekst gaat verder onder de video

Door Dulce Koopman

“Ik merk een positieve ontwikkeling op gebied van het restaureren van diverse gebouwen. Men gaat meer waarde toekennen aan de geschiedenis van Curaçao”, zegt Maduro.

Pand onderhouden
Een eigenaar van een oud pand of zelfs een monument moet volgens de wet zelf het pand onderhouden. Toch gebeurt dit vaak niet. Veel panden zijn namelijk onderdeel van erfgoed. De erfgenamen van een monument zijn meerdere personen die soms verspreid over de hele wereld wonen.

Doordat veel monumentale gebouwen gebouwd zijn met koraalsteen en modder in plaats van met bakstenen en cement, is regelmatig onderhoud belangrijk.

Kunstenaar Omar Maduro. Foto: Dulce Koopman

‘Niet alles maar vernieuwen’
“Sommige mensen vinden dat we van die oude gebouwen af moeten, omdat het beter zou zijn om alles te vernieuwen. Maar ik ben juist van mening dat enkele gebouwen bewaard moeten blijven, zoals dat in verschillende landen gebeurt”, vindt de kunstenaar.

Tijdens de expositie hebben enkele eigenaren een schilderij van hun eigen gebouw kochten bij Maduro.