Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Mila (10) heeft haar rapport gehad. Alleen maar plusjes en vinkjes, het kan bijna niet beter. Toch krijgt ze waarschijnlijk geen diploma over twee jaar. Haar Colombiaanse ouders verblijven illegaal op Curaçao en Mila staat nergens geregistreerd.

Tekst gaat verder onder de video

Door Elisa Koek

Voor Bentley Leonora, gepensioneerd directeur van de Prins Bernhardschool, was dit dagelijks kost. Al jarenlang staat de school bekend als een plek waar niet-geregistreerde kinderen terecht kunnen.“Ouders komen hier vaak totaal hopeloos hier: huilend staan ze voor mijn bureau, omdat scholen geen les willen geven aan hun kind.”

Andere scholen nemen de kinderen vaak niet aan, omdat zij geen diploma kunnen ontvangen.

Niet doorstuderen
“Dat is ook frustrerend”, gaat Leonora verder. “Ik kwam laatst een meisje tegen: ze was de best geslaagde leerling op het Vwo, maar staat nu in een winkel. Haar registratie was niet in orde dus ze kon niet gaan studeren, terwijl ze dokter had moeten zijn of iets dergelijks.”

Minister van Onderwijs Marilyn Alcala-Wallé erkent het probleem. Er is een speciale adviescommissie Ongedocumenteerde Illegale Jongeren ingesteld die illegale kinderen in het onderwijs in kaart moet brengen.

Marilyn Alcala-Wallé in gesprek met Elisa Koek

“Op dit moment komt een kind na de schooltijd in een grijs gebied terecht en verdwijnt eigenlijk compleet van de radar daarna”, vertelt Alcala-Wallé

‘We vermoeden dat de ouders bang zijn’
De kinderen zijn niet geregistreerd bij het volksregister Kranshi of er is een verkeerde naam en/of geboorteplaats opgegeven waardoor ze geen diploma kunnen krijgen. “We vermoeden dat de ouders bang zijn voor uitzetting en dat daarom doen, maar zo werkt het niet. Het kind kan gewoon geregistreerd worden zonder dat we de ouders meteen uitzetten.”

Maar, hoe zit dat dan met kosten voor het Land Curaçao? “Het kost ons niks. Het Land Curaçao gaat er alleen maar op vooruit: het voorkomt alleen problemen, want zo houden we zicht op de kinderen en hun toekomst.”

‘Ze nemen dat risico niet’
De vraag is of ouders hun kinderen wel willen registreren nu. De ouders van Mila reageren achterdochtig. “Dat kan niet zomaar. Dan weten ze ook waar we zijn.”  Ook Leonora vermoedt dat veel ouders die stap niet zetten. “Voor ze het weten, zitten ze op het vliegtuig: dat kan zo snel gaan en dat risico nemen ze niet.”

Leonora stelt dat veel ouders liever jaren wachten en hopen tot het op de legale manier geregeld is. “En, soms lukt dat inderdaad voor de diploma-uitreiking. In zo’n geval is het toch heel fijn dat de kinderen gewoon hun schooltijd hebben kunnen doorlopen!”