Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Met man en macht wordt op Bonaire gewerkt aan het opruimen van het aangespoelde sargassum (sargassowier) op de oostkust. Natuurstichting Stinapa roept via Facebook en andere kanalen mensen op om te komen helpen bij Sorobon en Lagun.

Anouschka van de Ven en Monique van Gurp over de vrijwilligersactie tegen sargassum.

“Wij concentreren ons op Lac en Lagun, omdat daar veel mangroven staan. Dat zijn kwetsbare gebieden waar veel jonge diertjes zitten”, zegt woordvoerster Anouschka van de Ven van Stinapa, dat onder andere het onderwaterpark van Bonaire beheert.

Bij Beach Hut wordt het wier met kruiwagens en kratten afgevoerd. Foto: Gijs van den Heuvel

Vrijwilligers aan de slag
Op de vroege woensdagochtend druppelen de vrijwilligers binnen. Ze scheppen het wier uit de zee voor windsurfcentrum Jibe City en bij Beach Hut. “Wilt u ook meehelpen?”, roept een van de vrijwilligers naar een toeschouwer.

Zowel Van de Ven als Monique van Gurp van Jibe City zeggen het nog niet eerder zo erg te hebben meegemaakt. “We hebben er wel vaker mee te maken”, aldus Van Gurp, “maar dan hebben we het voor 12 uur opgeruimd. Dit is in een nacht heel snel gebeurd. En gisteren bleef het binnenstromen. Iedereen doet nu wat hij kan.”

Tussen hoop en vrees
Op woensdagochtend leek er geen nieuw wier meer bij te komen, maar Stinapa en de watersportbedrijven leven tussen hoop en vrees. Jibe City maakt een baan vrij naar het open water, zodat er in ieder geval weer gesurft kan worden.

“Sargassum is niet schadelijk”, legt Van de Ven uit. “In de Sargassozee in de buurt van Bermuda leven babyschildpadden en andere dieren van het wier. Soms breken er daar stukken af en drijven de Caribische zee in. Deze keer zijn we vol getroffen.”

Ook andere eilanden in het Caribisch gebied hebben er veel last van, zegt ze. “Als het op de kust aanspoelt trekt het de zuurstof uit het water en gaan de gezonken hopen rotten. Daardoor gaan de schildpadden, krabben en vissen dood. Die proberen we er op tijd uit te halen en dan zetten we ze weer uit.”

Bij Sorobon werd dinsdag al een grote hoop sargassum uit zee gehaald. Foto: Gijs van den Heuvel

Hulp van Bon Doet
De vrijwilligers scheppen ondertussen door, gebruikmakend van surfplanken als alternatieve kruiwagens. Ze krijgen de komende dagen hulp van Bon Doet, onderdeel van de Koninkrijksbrede vrijwilligersactie op de eilanden vrijdag en zaterdag. “Ze hebben speciaal voor het sargassum een extra actie toegevoegd en komen al op donderdag helpen”, aldus Van de Ven.

Ook het Openbaar Lichaam Bonaire doet mee en stelt een truck beschikbaar om het wier af te voeren. Het is goed bruikbaar als mest en daar is al belangstelling voor van een hovenier.

‘Nu ruikt het nog naar frisse zee, maar straks stinkt het enorm’ – Monique van Gurp

Het rottingsproces veroorzaakt een enorme stank. “Nu ruikt het nog naar frisse zee, maar straks stinkt het enorm.” Volgens Van Gurp was het bij de kleinere hoeveelheden vorige keren tot ver in de omtrek te ruiken.

Stormen
Dat er deze keer zo veel is aangespoeld heeft mogelijk te maken met stormen ten noorden van het Caribisch gebied. Van de Ven bekijkt het optimistisch: “Het kan ook dat de zware zee die nu bij Bonaire verwacht wordt het wier juist uit elkaar slaat, waardoor er geen nieuw sargassum de baaien binnen drijft. We moeten het afwachten.”