Foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – De duikers van Curaçao staan aan het hoofd van de strijd tegen de vervuiling door plastic in de zee op de Caribische eilanden.

Atlantis Diving is een van de organisaties die maandelijks zoveel mogelijk vuil onderwater opruimt. Het afgelopen weekeinde hielden ze weer een schoonmaakactie. Dit keer woog het vuil dat de duikers uit de zee opvisten ongeveer 15 kilo.

Door Dulce Koopman

De duikschool is aangesloten bij het project ‘Adopt a Dive Site’, dat in 2017 werd opgezet door Curaçao Hospitality & Tourism Association (CHATA) en Project Aware Foundation. Het project is gegroeid van vier tot twaalf leden dit jaar, waardoor er in ieder geval twaalf riffen per maand worden schoongemaakt.

Riffen rondom het hele eiland
De geadopteerde gebieden strekken over het hele eiland, van Caracasbaai tot Westpunt. Atlantis Diving heeft het rif bij de wijk Marie Pompoen, waar de duikschool staat, geadopteerd.

In 2017 hielden de duikinstellingen afzonderlijk 47 schoonmaakacties. 504 vrijwilligers, lokaal en toeristen, hielpen mee om 1.517 kilo vuil uit de zee te halen.

Hulp van de lokale gemeenschap
Klimaatveranderingen tasten wereldwijd koraalriffen aan, maar volgens de duikers kunnen lokale gemeenschappen het koraal helpen te overleven. Zoals door zich in te zetten tegen de onverantwoorde visserij en de vervuiling van de zee tegen te gaan.