KRALENDIJK – De Bonairiaanse politicus Clark Abraham is veroordeeld tot 98 dagen celstraf – waarvan zestig voorwaardelijk – voor huisvredebreuk, belaging en mishandeling. Hij hoeft door zijn voorarrest niet meer de cel in.

Hoofdofficier Henry Hambeukers is tevreden over het vonnis

Abraham zit in de Eilandsraad en zal daar hoogstwaarschijnlijk blijven, al zullen zijn politieke tegenstanders hem er graag aan herinneren dat hij nu een veroordeeld man is.

Geen noodweer
Rechter Mauritsz de Kort ging vrijwel geheel mee met de lezing en de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Hij verminderde alleen de eis van 128 dagen in het vonnis met dertig dagen, omdat Abraham eind januari niet als eerste sloeg bij de mishandeling van de nieuwe partner van zijn ex-vrouw. Een beroep op noodweer of noodweer exces verwierp de rechter.

De Kort legde Abraham ook een proeftijd op van een jaar. Verder moet de politicus zich onder behandeling stellen van een psycholoog, als de Reclassering dat nodig vindt. Hij mag geen contact hebben met zijn ex-vrouw en haar partner, behalve voor de afhandeling van de echtscheiding of de omgangsregeling met hun zoon.

Bemiddeling geen zin
De incidenten tussen Abraham en zijn vrouw deden zich vorig jaar voor nadat zij echtscheiding had aangevraagd. Bemiddeling had geen resultaat. De politicus ging enkele keren naar het huis waar zij was gaan wonen en weigerde te vertrekken. Ook sprak hij haar op straat aan en reed achter haar aan, filmde haar in de sportschool en liet haar observeren, aldus de rechter.

Hij hechtte weinig waarde aan de verklaring van Abraham, dat hij over de omgangsregeling wilde praten, waaraan zijn ex-vrouw zich zou onttrekken. Ook de ‘vermeende’ affaire met de sportschoolhouder was geen excuus voor zijn gedrag.

Clark Abraham. Foto: Gijs van den Heuvel

‘Tunnelvisie’
Abraham stelt dat het OM vanaf het begin een tunnelvisie heeft gehad en ontlastende informatie uit het dossier heeft gehouden. Het lijkt dan ook zo goed als zeker dat hij in hoger beroep gaat. Hoofdofficier van justitie Henry Hambeukers zei namens het OM tevreden te zijn dat de rechter grotendeels is meegegaan met de eis, maar hoger beroep is ook van die kant niet uitgesloten.

De kwestie heeft Abraham als politicus beschadigd, zei hij zelf voor de uitspraak. Aan aftreden lijkt hij niet te denken, zeker niet tot het hoger beroep is geweest.

Mishandeling vrouw niet bewezen
Al voor de rechtszaak hekelden vooral vrouwelijke politieke tegenstanders zijn gedrag tegenover zijn vrouw, hoewel de beschuldiging van mishandeling van haar ook volgens het OM niet bewezen kon worden.