Foto: Esther Henry

ORANJESTAD – Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops werd woensdagochtend opgewacht door een groepje Statianen op het vliegveld van Sint-Eustatius. Zowel voor- als tegenstanders van de interventie van Den Haag op het eiland benaderden de staatssecretaris.

“Ik zie jullie vanmiddag”, zei Knops tegen het publiek, doelend op de bijeenkomst met het volk op woensdagmiddag. Het Nederlandse kabinet zet het zwaarste middel in om op Sint-Eustatius in te grijpen en neemt het dagelijks bestuur over. Deze week kreeg Knops groen licht van de Eerste en Tweede Kamer hiervoor.

Sommige bewoners van het eiland steunen de maatregel van Den Haag, en hopen dat er ‘eindelijk verandering’ komt op het eiland, zoals Johannes Busby:

Johannes Busby noemt de Nederlandse interventie ‘overmijdbaar’ (Engels gesproken)

Foto: Esther Henry

Knops kon op het vliegveld de handen schudden van een paar supporters, maar niet iedereen is blij met de interventie van Nederland in het lokale bestuur. Tyrson Euson, die net weer terug is op het eiland na zijn studie in Nederland, maakt zich zorgen. “Mijn mensen begrijpen niet dat wij onze privacy opgeven. De Nederlanders steunen alleen hun eigen mensen. Ze willen ons overnemen. Maar eigenlijk kan Den Haag alleen regeren over een groot land, en weet niet hoe ze een kleine gemeenschap moeten besturen. Ik hoop het beste voor Statia.”

Tyrson Euson maakt zich zorgen over het ingrijpen van Nederland (Engels gesproken)

Regeringscommissaris
Mike Franco, de oud-voorzitter van het Curaçaose parlement, wordt de regeringscommissaris op Sint-Eustatius. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt.