Foto: John Samson

KRALENDIJK – De opmerking van de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes dat Bonaire genoeg ruimte heeft om de Venezolaanse illegalen van Aruba op te vangen is onhandig. Dat vindt staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.

“Dat lijkt me niet zo’n goed idee. Het is niet de beste oplossing om het probleem ergens anders heen te schuiven”, aldus Knops aan het slot van zijn kennismakingsbezoek aan Bonaire.

Staatssecretaris Raymond Knops in gesprek met Gijs van den Heuvel

“Er is een behoorlijk probleem, dat ons allemaal heeft overvallen. Dan moet je kijken hoe je het op een goede manier kunt oplossen en niet door te zeggen ‘we zetten deze mensen over naar Bonaire’.”

Over de Venezolaanse blokkade van lucht- en zeeverkeer naar de ABC-eilanden, die dinsdag is verlengd door de regering van president Nicolás Maduro, zijn inmiddels ambtelijke contacten, aldus Knops. De staatssecretaris is het niet eens met kritiek op de Nederlandse reactie: volgens onder andere D66-leider Alexander Pechtold zou deze kwestie in Europa veel grotere ophef veroorzaken. “Het gaat er niet om hoe je reageert, maar hoe je het probleem oplost.”

Topoverleg
Vrijdag is er op Aruba een topoverleg tussen Venezuela, Aruba, Curaçao en Nederland. Knops hoopt dat het handelsverkeer dan weer op gang kan worden gebracht. Dat is volgens hem ook voor Venezuela van belang.