Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Zes politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen op Sint-Maarten volgende maand, hebben vrijdag hun kandidatenlijsten ingeleverd bij het Centraal Stembureau.

Het politieke landschap onderging een grote verschuiving met de samensmelting van Theo Heyliger’s Verenigde Volkspartij (UP) met Sarah Wescot-Williams’ Democratische Partij (DP) in de Verenigde Democraten (UD). De kandidaten op deze lijst, die ook in 2016 aan de verkiezingen meededen, behaalden destijds gezamenlijk 5543 stemmen.

Daar steekt het totaal van de kandidaten op de lijst van de voornaamste politieke tegenstander, de Nationale Alliantie, bleek bij af met een totaal van 3122 stemmen.

UD partijleider Theo Heyliger arriveert met Erno Labega Sr. (midden) en Sarah Wescot-Williams bij het parlementsgebouw voor het indienen van de kandidatenlijst. Foto: Hilbert Haar

De zes partijen presenteerden in totaal 93 kandidaten. Alleen de UD en de NA hebben een lijst met het maximum van 23 namen. De USp heeft negentien kandidaten, de christelijke partij SMCP twaalf, de PPA van voormalig parlementsvoorzitter Gracita Arrindell elf en de SDM (St. Maarten Ontwikkelingsbeweging) vijf.

Partijen die geen zetel hebben in het huidige parlement moeten op maandag een lijst met 142 handtekeningen – van kiezers die de partij steunen – inleveren bij het Centraal Stembureau. Dit geldt ook voor de UD, hoewel de twee partijen waaruit het is ontstaan wel parlementszetels hebben.

Bij onvoldoende steun wordt een partij van de verkiezingen uitgesloten.