Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – ‘Plastic Beach Party’ is een initiatief van kunstenaars, die plastic afval willen verminderen door het te recyclen en er nieuwe producten van te maken. Op Aruba wordt amper gerecycled terwijl er wel veel vraag naar is.

Christie Mettes van Plastic Beach Party en Energy Manager Javier Sint Jago over plastic op Aruba:

Door Sharina Henriquez

Volgens de meest recente cijfers (UN Comrade) importeerde Aruba in 2015 zes miljoen kilo plastic. Bijna de helft van het plastic wordt gebruikt in de toeristenindustrie. Plastic afval eindigt op de grote vuilstort Parkietenbos die aan zee ligt.

Plastic de zee in
Veel plastic gaat vanaf de stort ongestoord de zee in en Aruba draagt zo ook bij aan de befaamde ‘plastic soep’, die een grote bedreiging is voor de oceanen. Terwijl de meeste toeristen juist komen voor Aruba’s blauwe zee.

“Bij voorkeur gaan we richting een economie met minder plastic, wat al gebeurt met het verbod op plastic zakjes. Veel hotels gebruiken nog rietjes en plastic bekers. Hoe minder plastic we gebruiken, des te beter”, zegt Christie Mettes van Plastic Beach Party.

Ze halen plastic op van burgers die lid zijn. Daarvoor moet betaald worden, voor vrijwilligers is het gratis. De kunstenaars maken er creatieve spullen van en ook nuttige zoals afvalbakken, plantenbakken, medailles en onderzetters. Wat de klanten willen, proberen ze te maken. Ook souvenirs: die produceren ze bijvoorbeeld voor de gasten die bij Divi Resorts verblijven.

Divi wil dat al hun plastic wordt hergebruikt

Honderd kilo plastic
Dit hotelketen is met hen een pilotproject gestart. “We gebruiken honderd kilo plastic per week”, zegt Energy Manager Javier Sint Jago. Het doel is dat al die kilo’s hergebruikt worden. “Tegenwoordig als toeristen een hotel boeken, kijken ze ook of het hotel duurzaam is. Zelfs als ze meer moeten betalen.”