Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Het aantal HIV-besmettingen onder jongeren op Curaçao is toegenomen. Er zijn momenteel 1916 gevallen bekend bij het ministerie van Gezondheid, maar volgens de Cura+ Hiv/Aids Support Foundation liggen de cijfers veel hoger: zij schatten dat het aantal boven de 2000 ligt. “In 2017 alleen, hebben wij 25 positieve gevallen geconstateerd onder de 150 mensen die zich bij ons hebben laten testen”, zegt Dudley Ferdinandus van Cura +.

Daarom zet Cura+ nog meer in op voorlichting en preventie onder jongeren, zoals het organiseren van testdagen in buurtcentra’s. “Je kunt niet alleen op de overheid rekenen. Als we geen voorlichting geven blijft het taboe bestaan”, zegt Ferdinandus. Het ministerie heeft dit jaar nog geen cijfers bekendgemaakt.

Gion, een jongere die vanaf 2015 weet dat hij HIV heeft, heeft het van dichtbij meegemaakt: “ik leefde er maar op los. Maar sinds ik weet dat ik HIV-patiënt ben, ben ik verantwoordelijk geworden.”

Diagnose
Gion had al een tijd last van een droge hoest en koorts, toen de dokter besloot hem te laten testen op HIV. “Vóór mijn diagnose was ik actieve jongere, zonder zorgen, die studeerde in Nederland.” Hij moest zijn diagnose alleen verwerken: “mijn familie was er niet om mij te ondersteunen. Dat was heel zwaar.”

Volgens Gion brak er een nieuw leven voor hem aan toen hij medicijnen begon te nemen. “Omdat ik goed oppas, is het virus momenteel niet waarneembaar. Ik wil nooit het punt bereiken dat ik AIDS krijg. Ik moet dit leven waarderen.”

Daarom helpt hij Cura+ met het geven van voorlichting. “Een HIV-diagnose betekent niet automatisch dat je ook AIDS hebt bijvoorbeeld. Dat is een verkeerde associatie, want AIDS is de laatste fase, wanneer de medicijnen niet meer helpen.”

Testdagen
Vanaf juli dit jaar werkt CURA + samen met het buurtcentrum Ser’i Papaya om voorlichting te geven. Er worden ook testdagen georganiseerd bij het buurtcentrum. In 2018 willen ze alle buurten van Curaçao regelmatig bezoeken. “We geloven dat de preventie begint en eindigt in de wijken”, zegt Ferinandus.

Voorlichting bij scoutinggroep ROANS. Foto: Deya Mensche

De lokale scoutinggroep ROANS, voor jongeren van 15 tot 18 jaar, heeft deze maand in het kader van Wereld Aids Dag voorlichting gehad van CURA +. Volgens coach Enid Statia, hoofd van de Antilliaanse scouting, heeft de jongerendirectie zelf ervoor gekozen om CURA + uit te nodigen.

De scoutinggroep heeft een uitgebreide uitleg over HIV en AIDS gekregen. “Ik wil de test doen en met mijn vrienden delen dat ze niet bang hoeven te zijn voor de test”, zegt scout Whelton Martina. “Dat is precies bedoeling: dat de scouts de informatie delen met andere jongeren”, vult Natifa Lucas, leidster bij ROANS, aan.

Onverantwoordelijk
Volgens Ferinandus is niet alleen seksueel contact het probleem. “Het aantal besmettingen is ook gestegen omdat jongeren onverantwoordelijker zijn geworden, ze geven minder om hun naaste. Jongeren moeten leren zichzelf en anderen te beschermen”, benadrukt hij.